zweepje
Zweepje: paarden voelen dezelfde pijn als mensen

zweepje

Tijdens paardenrennen gebeurt het soms wel tien of twintig keer in een minuut: de jockey gebruikt zijn zweepje op de billen van het dier. ‘Ze voelen dat veel minder dan mensen,’ was lang het excuus. Maar dat blijkt nu onzin. Biologen van de University of Sydney in Australië ontdekten dat paarden hetzelfde voelen als mensen.

Dat zweepje doet dus verdomde pijn en veroorzaakt stress bij het paard.

De onderzoekers keken zeer nauwkeurig naar de huid van het paard en de laag daar net onder. Daarin zitten evenveel zenuwen als bij een mens. Uiteraard heeft een paard ook nog een vacht, die de ergste klap van de zweep zou moeten opvangen. Maar die is volgens de onderzoekers zo dun, dat het geen invloed heeft op de pijnbeleving van het dier.

De studie, die bijna tien jaar duurde, toonde ook aan dat het gebruik van de zweep geen effect heeft op de snelheid van het paard of het uithoudingsvermogen van het dier. Ook zorgt het niet voor een verandering van looprichting bij paarden, iets anders waar sommige jockeys het voor gebruiken.

Om tot deze conclusie te komen, keken de onderzoekers van de veterinaire school van de universiteit naar 126 races. Bij de helft mochten jockeys een zweep gebruiken, bij de andere helft niet. De paarden ging gemiddeld niet sneller in de race met zweepjes.

De onderzoekers vinden de zweepjes dan ook onnodig, onverdedigbaar en onredelijk, zo schrijven ze in het vakblad Animals.

Ook interessant

Alles over Afshin Momadi (Afkomst, Vermogen, Leeftijd)

Alles over Afshin Momadi (Afkomst, Vermogen, Leeftijd)

In Nederland krijgt hij misschien niet veel aandacht, maar internationaal is Afshin Momadi wel degelijk een bekendheid. Hier wordt hij vooral gezien als de ex-vriend van Jaimie Vaes. Dat doet echter geen recht aan zijn indrukwekkende carrière. In dit artikel lees je...

De Voor- en Nadelen van Houten Wandpanelen

De Voor- en Nadelen van Houten Wandpanelen

Of je nu een warme, natuurlijke uitstraling wil toevoegen aan je woonkamer, slaapkamer of kantoor, houten panelen zijn een esthetische keuze. Nu vraag je je af welke je moet kiezen, waar je ze het beste kunt gebruiken en wat een goede prijs is. In deze blog geven we...

De 5 Beste Tuinmeubel Materialen: Voor- en Nadelen

De 5 Beste Tuinmeubel Materialen: Voor- en Nadelen

Het is bijna de tijd van het jaar dat we eindelijk aan de lente en de zomer kunnen gaan denken. Als je dit leest, betekent dit dat je op zijn minst een beetje nieuwsgierig bent naar buitenmeubilair en meer wilt weten over de materialen die worden gebruikt om ze te...