goliath spin
11 Bizarre Feiten over de Goliath Spin

Spinnen zijn een onderwerp van zowel morbide nieuwsgierigheid als rabiate afkeer voor arachnofoben, mogelijk al voordat de moderne mens was uitgevonden.

Maar terwijl er enig bewijs is van inherente angst voor slangen bij primaten in gevangenschap (wat suggereert dat de angst is ingebouwd in onze genen), is er een dergelijke ontdekking niet gedaan bij spinnen, en dit suggereert dat we een irrationele angst voor deze meestal ongevaarlijke geleedpotigen hebben door generaties lang overdreven te reageren op spinnen in het bijzijn van onze kinderen.

Toch, als je geconfronteerd wordt met een spin zo groot als een bord, met een achterlijf als een bruine, harige tennisbal en hoektanden zo lang als je kleine teen, kun je het moeilijk vinden om je te herinneren dat je angst gewoon een aangeleerde reactie is die is doorgegeven door een hysterische ouder.
Maak kennis met de goliath, ook wel bekend als de goliath tarantula of goliath vogeletende spin. Ondanks hun naam jagen en eten ze zelden vogels.

De Goliath spin is de ‘grootste’ spin die ooit heeft bestaan. Misschien. Het is in ieder geval de grootste die we kennen en zijn naam suggereert dat ook.

Iets met geleedpotigen die gewervelde dieren eten, zet onze spinnenzintuigen in overdrive; het zou andersom moeten zijn! Maar deze spinachtige is groot genoeg om dieren met een ruggenmerg aan te kunnen. En dat niet alleen, ze kunnen een angstaanjagend geluid maken en een paar gevaarlijke haren jouw kant op sturen.

De Goliath leeft in regenwouden in het noorden van Zuid-Amerika, van Venezuela en Frans Guyana tot in Brazilië – en vooral in het regenwoud van de Amazone, waar hij in diepe holen in de grond leeft. Ze zijn nachtdieren en worden vaak gevonden in moerassige of drassige gebieden.

Gelukkig zijn ze relatief ongevaarlijk en eten ze niet zoveel vogels als hun naam of reputatie doet vermoeden. Ze eten liever insecten, wormen, kikkers en knaagdieren. Deze grote spinnen weven geen ronde webben om prooien te vangen, maar liggen op de grond van het regenwoud tussen het gebladerte te wachten.

1. Het is de grootste spin ter wereld

Zoals je misschien weet, zijn de termen “groot” of “groot” op zichzelf niet erg bruikbaar, omdat er een aantal manieren zijn om ze te definiëren. Het langste dier ter wereld is bijvoorbeeld niet hetzelfde als het zwaarste, en zelfs het zwaarste is afhankelijk van het medium waarin het wordt gewogen, en verandert in relatie tot de zwaartekrachtbron waarin het zich bevindt, dus een ruimtespin weegt misschien minder dan een aardse spin.
Zelfs de massa van een spin wordt beïnvloed door hoe snel hij wordt gegooid. Je zou kunnen denken dat dit inhoudsloze betweterij is, en daar heb je grotendeels gelijk in, maar in dit geval doen lengte en massa er tenminste toe.
De reuzenjager spin heeft een spanwijdte van 30 cm en wordt beschouwd als de “grootste” spin volgens die metriek, maar als je puur naar de massa kijkt, slaat de Goliath hem uit het park.
Ondanks dat zijn spanwijdte dichter bij de 28 cm ligt, heeft hij een massa van ongeveer 170 gram. Dat is meer dan twee keer zo veel als de jager en maakt hem tot de meest massieve spin die er bestaat. 1

2. Ze zijn misschien wel de grootste bekende spin die ooit heeft geleefd.

In 1980 werden de overblijfselen van een 300 miljoen jaar oude spin gevonden, een wezen met een spanwijdte van ongeveer 48 cm, maar in 2005 werd hij geclassificeerd als waterschorpioen, waarschijnlijk omdat een spin van een halve meter gewoon een te angstaanjagend concept is.
Voor zover we weten staat de Goliath dus bovenaan de lijst van meest enorme spinnen ooit…

3. Ze kunnen sissen

Alsof hun grootte nog niet griezelig genoeg is, laten Goliaths een dreigend gesis horen als ze gealarmeerd worden, dit wordt opgewekt door hun haren over elkaar te wrijven.
Dit gesis kun je op enkele meters afstand horen en kan gepaard gaan met een dreigende vertoning wanneer de spin zich opricht om je te herinneren aan zijn giftanden van 4 cm. 2

4. Hun beet is eerder eng dan gevaarlijk

Zoals alle giftanden van spinnen bevatten deze enorme injectienaalden gif, maar het gif van tarantula’s is zelden medisch significant – meer zoals een wespensteek. Bij veel beten wordt zelfs niet eens het kostbare gif van het dier ingespoten, maar wordt het gewoon opgelegd als afschrikmiddel uit zelfverdediging.
Maar doorboord worden door die giftanden is natuurlijk wel pijnlijk en er zijn nog andere dingen dan gif om je zorgen over te maken. Hoewel ze vaker voorkomen bij ‘echte’ spinnen (niet-tarantula’s), kunnen alle spinnen gevaarlijke bacteriën in hun bek hebben die infecties kunnen veroorzaken, zoals stafylokokken en streptokokken.
Deze reuzenspin kan als verdediging ook irriterende haren (zogenaamde ‘pijnstillende borstelharen’) uit zijn achterlijf laten komen, waarvan wordt gezegd dat ze gevaarlijker zijn dan zijn gif. Deze borstelharen zijn getand en kunnen zich nestelen in de ogen, mond of het gezicht van een roofdier.

5. Ze kauwen niet op hun voedsel

Met alleen giftanden om prooien te doden en geen tanden om hun voedsel te kauwen, braken ze spijsverteringssappen uit over hun prooi, waardoor het zachte weefsel wordt afgebroken en de goliath vogel-etende spin het vocht van hun prooi kan drinken. De botten, huid en vacht blijven achter en worden opgegeten door andere dieren en insecten op de regenwoudbodem.

6. Ondanks dit alles zijn ze eetbaar

Door hun grote omvang en relatief langzame beweging zijn ze een gemakkelijk doelwit voor lokale stammen die op zoek zijn naar een gezonde snack. Goliath kebab is gebruikelijk op veel plaatsen waar deze spinnen leven, en er wordt gezegd dat hun vlees naar garnalen smaakt. Dit is misschien niet zo vreemd, want spinachtigen en kreeftachtigen zijn beide cheliceraten, gedefinieerd door hun andere monddelen dan die van hun insectenneven. Na het eten van de spin worden de giftanden gebruikt als tandenstokers.

7. Vogels zijn niet zijn favoriete voedsel

grootste spin ter wereld

Ondanks de naam zijn er maar heel weinig bevestigde gevallen bekend van deze spin die vogels eet.
Hij is zeker groot genoeg om het op te nemen tegen een broedsel in een nest, maar de kans dat een middelgrote oudervogel hem deze ontmoeting onbeschadigd laat overleven is klein.
Spinnenverzamelaars voeren hun spinnen meestal kakkerlakken, krekels en meelwormen, en in het wild zal het dieet vooral bestaan uit insecten, kikkers en hagedissen. Kleine vogelsoorten kunnen echter ook op het menu staan, want alleen al door zijn grootte is deze spin een sterke roofdier van alles wat kleiner is dan hijzelf.

8. Ze kunnen tot de langst levende spinnen behoren

Er is een record van een nauwe neef van de tarantula, een valluikspin, die het 43 jaar volhield onder observatie voordat een jagende wesp haar uitschakelde. En hoewel vogeleters meestal 10 tot 25 jaar oud worden, zijn er meldingen van individuen van deze familie die langer dan 30 jaar leven.

9. Ze zien niet goed

Zelfs met acht ogen! In plaats daarvan voelen ze trillingen van zowel de grond als de lucht met behulp van de haren op hun buik en poten.
Dit helpt hen te waarschuwen wanneer er een prooi in de buurt is wanneer ze jagen in het bladerdek op de regenwoudbodem.

10. Mannetjes overleven het paringsproces

Geleedpotigen zijn berucht om het wegwerpkarakter van hun mannetjes. Bidsprinkhanen, zwarte weduwen en zelfs veel soorten vogelspinnen staan bekend om hun seksuele kannibalisme.
De vrouwelijke Goliath is echter een stuk vergevingsgezinder.
Het mannetje is na het paren vrij om zijn gang te gaan. Helaas is zijn levensduur nog steeds beduidend korter dan die van haar; zo’n 3 tot 6 jaar.

11. Hun spinnejongen zijn bijna 0,75 centimeter lang

De meeste babyspinnen die bekend staan als spinnejongen zijn piepklein, maar niet die van de Goliath – zelfs hun baby’s zijn groot, bijna een centimeter lang.
Het vrouwtje legt 70 eitjes, die veilig worden bewaard in een zijden zak.
Ze komen uit hun eieren en blijven een paar weken bij de moeder, groeien snel – voordat ze vertrekken en voor zichzelf gaan zorgen.

Ook interessant