Witte Schoenen Schoonmaken (De Beste Manieren!)

Witte schoenen zijn niet meer weg te denken uit je kast, maar slijtplekken, vlekken en vuil kunnen je helderwitte schoenen er snel groezelig uit laten zien. Helaas is het schoonmaken van witte schoenen niet zo eenvoudig als ze in de wasmachine en droger gooien, waardoor de sneakers heren beschadigd kunnen raken. Om ervoor te zorgen dat je favoriete schoenen er fris uit blijven zien, hebben we deze strategieën voor het schoonmaken van witte schoenen van verschillende materialen getest en goedgekeurd. Of ze nu van canvas, leer of mesh zijn, met deze stap-voor-stap instructies voor het schoonmaken van witte schoenen (en schoenveters!) ziet je schoeisel er weer als nieuw uit. Lees verder om te leren hoe je witte schoenen schoonmaakt.

Beste manieren om witte schoenen schoon te maken

  • Zuiveringszout en azijn: Deze methode werkt goed voor witte canvas schoenen die licht vuil zijn. Meng 3 eetlepels zuiveringszout met 1 eetlepel witte azijn tot het een pasta vormt. Gebruik een tandenborstel om de pasta aan te brengen en schrob voorzichtig vuil en resten van je sneakers, waarbij je de pasta laat zitten tot hij opdroogt voordat je hem wegborstelt.
  • Zeepsop: Gebruik een mengsel van warm water (ongeveer 1 kopje) en vloeibare afwasmiddel voor witte leren schoenen. Een tandenborstel werkt perfect om de oplossing over de schoenen aan te brengen. Veeg af met een vochtige doek voordat je het te drogen legt.
  • Wasmiddel: Je hebt 1 el wasmiddel en warm water nodig voor gaas- of stoffen schoenen. Doop een schoon washandje in de oplossing en breng het met ronddraaiende bewegingen aan op sneakers. Een tandenborstel werkt nog beter voor bijzonder hardnekkige vlekken.
  • Bleekmiddel: Een bleekstift werkt goed voor diepe vlekken (zoals bloed of gras), terwijl een mengsel van bleekoplossing en water witte schoenveters gemakkelijk opfleurt.
  • Tandpasta: Gebruik een oude tandenborstel en witte tandpasta om vuil en viezigheid uit bijna alle soorten schoenen te schrobben.

Witte canvas/suède schoenen schoonmaken met zuiveringszout en azijn

witte-suede-etq-sneakers.jpg

ETQ suède sneakers

Los vuil verwijderen

Maak de veters los en verwijder ze zodat je gemakkelijk bij alle delen van de schoen kunt. Om grote stukken aangekoekt vuil of modder los te maken, neem je de schoenen mee naar buiten en klop je de bodems tegen elkaar. Gebruik een droge tandenborstel of een kleine borstel met zachte haren om de schoenen te schrobben en al het overgebleven losse vuil te verwijderen. Zorg ervoor dat je langs de rubberen zolen en de buitenste randen van de tong borstelt.

Meng zuiveringszout en azijn tot een pasta

Meng het zuiveringszout en de witte azijn samen in een kleine kom tot een pasta. Doop de tandenborstel in het mengsel en breng de pasta over de schoenen aan, terwijl je zachtjes schrobt om vuil en vlekken te verwijderen. Laat het mengsel uitharden op de schoenen. Als het helemaal droog is, borstel je de grotere stukken eraf en veeg je de rest af met een zachte doek of papieren handdoek. Voor hardnekkige vlekken die niet weggaan (bijvoorbeeld van gras of bloed), gebruik je een bleekstift op de vlekken en wacht je ongeveer vijf minuten voordat je de oplossing wegspoelt met heet water en vloeibaar afwasmiddel.

Rubberen zolen schoonmaken

Gebruik de witte magische sponsjes om vlekken of strepen vuil op de witte zolen van de schoenen te verwijderen. Maak de sponsgum nat met water en schrob langs alle kanten van de rubberen zool. Maak een schone doek of papieren handdoek vochtig met water en veeg de schoenen schoon. Laat ze volledig aan de lucht drogen voordat je ze draagt.

Witte leren schoenen schoonmaken

etq-witte-leren-sneakers.jpg

ETQ witte leren sneakers

Volg deze stappen om je witte leren schoenen er weer fris uit te laten zien.

Schoenen schoonmaken met zeepwater

Gebruik na het verwijderen van de veters een droge tandenborstel om loszittend vuil weg te borstelen. Meng een paar druppels vloeibare afwasmiddel in een kopje warm water. Dompel de tandenborstel in het zeepwater en schrob voorzichtig over de schoenen.

Zolen schoonmaken en laten drogen

Verwijder eventuele slijtplekken of vlekken met een gumspons (zoals in de instructies hierboven). Gebruik een vochtige doek om de schoenen af te vegen. Als je klaar bent met het schoonmaken van de schoenen, vul ze dan met witte papieren handdoeken om eventueel vocht binnenin te absorberen en de vorm van de schoenen te behouden terwijl ze drogen. Zorg ervoor dat ze helemaal droog zijn voordat je ze draagt.

Witte mesh schoenen schoonmaken met wasmiddel

Vuil wegborstelen

Mesh is een delicate stof die gemakkelijk kan blijven haken of beschadigen. Houd er bij het schoonmaken van witte mesh schoenen rekening mee dat je zachter moet poetsen dan bij een stevigere stof zoals canvas. Gebruik een droge tandenborstel met zachte haren om voorzichtig het overtollige vuil aan de buitenkant van de schoenen weg te borstelen.

Schoenen schoonmaken met zeepsop

Voeg een kleine hoeveelheid vloeibaar wasmiddel toe aan een kom warm water om een zeepachtig schoonmaakmiddel te maken. Breng de reinigingsoplossing met ronddraaiende bewegingen aan op de schoenen met een zachte doek. Spoel de doek regelmatig uit met warm water terwijl je schoonmaakt om te voorkomen dat vuil of vlekken zich over de schoenen verspreiden. Voor hardnekkige vlekken zoals grasvlekken of vuil gebruik je de tandenborstel en zeepwater of een bleekstift om de stof voorzichtig te schrobben.

Schoenen spoelen en laten drogen

Als je je mesh schoenen afspoelt, dompel ze dan niet onder in water, want dat kan de binnenkant beschadigen of de vorm aantasten. Gebruik in plaats daarvan een schone vochtige doek om de buitenkant van de schoenen af te vegen. Vul ze met witte papieren handdoeken om ze hun vorm te laten behouden en laat de schoenen volledig aan de lucht drogen voordat je ze draagt.

Witte schoenveters schoonmaken met bleekmiddel

Zo maak je je witte schoenveters grondig schoon. Voor volledig witte schoenveters kun je bleek gebruiken om ze schoon en wit te maken. Vergeet niet om rubberen handschoenen te gebruiken om je handen te beschermen bij het werken met bleek.

Schoenveters verwijderen en laten weken

Haal de veters uit de schoenen en doe ze in een wit net lingeriezakje. Laat het zakje vijf minuten weken in een bleekmiddeloplossing (3 eetlepels bleekmiddel per liter water) en gebruik indien nodig een klein bord om het onder water te houden.

Veters wassen

Haal de veters uit de bleekoplossing en was ze in de wasmachine met gewoon wasmiddel. Laat de schoenveters aan de lucht drogen.

Hoe witte schoenen bleken?

Witte schoenen schoonmaken met bleek is een snelle en effectieve manier om je schoenen op te fleuren. Gebruik een bleekstift voor kleine, donkere vlekken, of verdun vloeibaar bleek met water voor een all-over schoonmaakbeurt. Meng hiervoor 1 deel bleekmiddel met 4 delen water en trek een paar beschermende handschoenen aan. Gebruik een tandenborstel om de schoenen voorzichtig te schrobben met de bleekoplossing. Spoel grondig af en laat drogen.

Witte schoenen schoonmaken met tandpasta

Als je tandpasta bij de hand hebt, kun je die gebruiken om een paar witte sneakers heren snel te wassen. Gebruik een volledig witte tandpasta (een tandpasta met zuiveringszout heeft de voorkeur) en een tandenborstel om de schoenen voorzichtig helemaal schoon te schrobben. Als je het hele oppervlak van de schoenen hebt geschrobd, laat je ze 15 minuten zitten. Gebruik dan een vochtig washandje om de opgedroogde tandpasta weg te vegen.

Vaak gestelde vragen

Waardoor worden witte schoenen geel?

Witte schoenen kunnen geel worden na langdurige blootstelling aan de zon, vooral als ze net gewassen zijn. Als er wasmiddel of schoonmaakmiddelen in de schoenen zijn achtergebleven, kan dat de vergeling verergeren. Vergeeling kan ook optreden door regelmatige slijtage of als zweet en vuil in de stof of het leer zitten.

Kunnen witte schoenen in bleekwater worden gedrenkt?

Stoffen schoenen kunnen worden gereinigd met, maar niet geweekt in sterk verdund bleekmiddel. Een mengsel van vijf delen water en één deel bleek werkt. Gebruik een doek om het mengsel op vlekken te vegen. Het is echter mogelijk dat witte stoffen schoenen vergelen als je bleekmiddel gebruikt, dus wees voorzichtig met deze methode.

Ook interessant

4x Trendy Jassen voor dit Seizoen

4x Trendy Jassen voor dit Seizoen

Het kan een hele opgave zijn om een jas te vinden die past bij jouw stijl en die je ook nog eens lekker warm houdt. De lente is net begonnen en dat betekent dat het tijd is voor de aanschaf van een mooie nieuwe jas. Om je te helpen met kiezen hebben we in deze blog...

De beste Outfit Combinatie met Sneakers

De beste Outfit Combinatie met Sneakers

Hoewel over smaak en styling nog te twisten valt, is iedere vrouw het er wel over eens: sneakers zijn de chillste schoenen om te dragen. Het liefst lopen we er elke dag op. En om dit wat vaker te realiseren zijn hier de beste combinaties met onze grote vriend:...

Waarom is The North Face zo populair?

Waarom is The North Face zo populair?

Als iemand die in Amsterdam is geboren, was de North Face Puffer Jacket, ook wel bekend als de Nuptse Jacket, de norm voor het grootste deel van mijn tienerjaren. In die tijd was de jas een stuk goedkoper dan nu (toen nog belachelijk duur) en de meeste mensen droegen...

Dit zijn dé zomertrends van dit jaar!

Dit zijn dé zomertrends van dit jaar!

We zien de zon steeds wat vaker aan de lucht staan, dus we kunnen weer gaan voorbereiden op de zomer. Elk jaar zijn er weer nieuwe trends waarvan er voorspeld wordt dat we ze veel terug gaan zien in de winkels. Wil je er helemaal volgens de laatste trends bijlopen...

Wanneer gaat Kleding in de Sale?

Wanneer gaat Kleding in de Sale?

Ben je op zoek naar een geweldig moment om wat nieuwe kleding te scoren? De uitverkoopperiodes zijn vaak het perfecte moment om je garderobe bij te werken en geld te besparen. Maar wanneer zijn deze uitverkoopperiodes eigenlijk? In dit artikel gaan we dieper in op de...