Waarom sommige mensen het nooit koud hebben

Hij schaatst in zwembroek over het ijs. Onder hem kraakt het en ineens ligt hij in het ijzige water van de gracht. Zonder dat het hem iets lijkt te deren. Hoe kan dat? Het fascineert wetenschappers al langere tijd dat sommige mensen het nooit koud hebben. Nu weten ze waarom.

Het Karolinska Institutet in Zweden liet 32 gezonde jongemannen in een bad zitten met water van een barre 14 graden. De onderzoekers wachtten tot de lichaamstemperatuur van de mannen was gezakt tot 35,5 graden. Vervolgens keken ze naar de spieractiviteit van de mannen.

Ook werd materiaal uit hun spieren verzameld. Vooral dat laatste bleek inzicht te geven waarom een vijfde van de mannen fluitend in het ijskoude bad zat. Ze misten het eiwit alfa-actinin-3 in hun spieren. Het is dit eiwit dat spieren heel snel laat aanspannen en ontspannen: rillen. De spieren van de mannen zonder het eiwit bewogen dan ook veel langzamer.

Die langzame bewegingen zorgen voor een veel efficiëntere verwarming van het lichaam. Volgens de onderzoekers is de langzame beweging een genetisch trucje van het lichaam dat al heel oud is. Toen mensen 50.000 jaar naar koudere streken trokken, konden maar heel weinig mensen dat. Door de evolutie kregen meer mensen die aanpassing. Ze schatten dat 1,5 miljard mensen in de wereld zulke langzaam bewegende spieren hebben.

Zit je ook lachend in je zwembroek in de sneeuw? Dan heb je het waarschijnlijk ook. Je zult alleen op de Olympische Spelen nooit een medaille winnen op de sprint. Daarvoor heb je de snel bewegende spieren nodig die 50.000 jaar geleden heel normaal waren.

Ook interessant

Alles over Afshin Momadi (Afkomst, Vermogen, Leeftijd)

Alles over Afshin Momadi (Afkomst, Vermogen, Leeftijd)

In Nederland krijgt hij misschien niet veel aandacht, maar internationaal is Afshin Momadi wel degelijk een bekendheid. Hier wordt hij vooral gezien als de ex-vriend van Jaimie Vaes. Dat doet echter geen recht aan zijn indrukwekkende carrière. In dit artikel lees je...

De Voor- en Nadelen van Houten Wandpanelen

De Voor- en Nadelen van Houten Wandpanelen

Of je nu een warme, natuurlijke uitstraling wil toevoegen aan je woonkamer, slaapkamer of kantoor, houten panelen zijn een esthetische keuze. Nu vraag je je af welke je moet kiezen, waar je ze het beste kunt gebruiken en wat een goede prijs is. In deze blog geven we...

De 5 Beste Tuinmeubel Materialen: Voor- en Nadelen

De 5 Beste Tuinmeubel Materialen: Voor- en Nadelen

Het is bijna de tijd van het jaar dat we eindelijk aan de lente en de zomer kunnen gaan denken. Als je dit leest, betekent dit dat je op zijn minst een beetje nieuwsgierig bent naar buitenmeubilair en meer wilt weten over de materialen die worden gebruikt om ze te...