Voorganger van mens deed al aan uitvaart

Wetenschappers in Zuid-Afrika hebben de oudste begraafplaats ter wereld gevonden. In de 200.000 jaar oude graven lagen de resten van een verre voorganger van de mens. Deze Homo naledi had een klein brein waarvan eerder werd gedacht dat het niet in staat was tot complex gedrag. Dankzij deze vondst weten we nu beter: ze deden aan uitvaarten.

De graven lagen ongeveer 30 meter onder de grond lagen in een grottenstelsel dat ‘de wieg van de mensheid’ wordt genoemd, het is een UNESCO-werelderfgoedlocatie in de buurt van Johannesburg.

Dit zijn de oudste begraafplaatsen ter wereld, minstens 100.000 jaar eerder dan de graven van Homo sapiens. Het betekent dat we onze ideeën over de menselijke evolutie moeten bijstellen, omdat wetenschappers dachten dat alleen wezens met grotere hersenen complexe, betekenisvolle activiteiten zoals het begraven van de doden konden uitvoeren.

De oudste bekende begraafplaatsen, lagen tot nu toe in het Midden-Oosten en Afrika. Daarin liggen resten van Homo sapiens. Ze waren ongeveer 100.000 jaar oud.

De Homo naledi waren een primitieve soort op het kruispunt tussen mensapen en moderne mensen. Ze hadden hersenen ter grootte van een sinaasappel en waren ongeveer 1,5 meter lang. Ze krasten een teken in de rotsen bij de graven, dat er uitziet als een hashtag (#).

Ook interessant

Alles over Afshin Momadi (Afkomst, Vermogen, Leeftijd)

Alles over Afshin Momadi (Afkomst, Vermogen, Leeftijd)

In Nederland krijgt hij misschien niet veel aandacht, maar internationaal is Afshin Momadi wel degelijk een bekendheid. Hier wordt hij vooral gezien als de ex-vriend van Jaimie Vaes. Dat doet echter geen recht aan zijn indrukwekkende carrière. In dit artikel lees je...

De Voor- en Nadelen van Houten Wandpanelen

De Voor- en Nadelen van Houten Wandpanelen

Of je nu een warme, natuurlijke uitstraling wil toevoegen aan je woonkamer, slaapkamer of kantoor, houten panelen zijn een esthetische keuze. Nu vraag je je af welke je moet kiezen, waar je ze het beste kunt gebruiken en wat een goede prijs is. In deze blog geven we...

De 5 Beste Tuinmeubel Materialen: Voor- en Nadelen

De 5 Beste Tuinmeubel Materialen: Voor- en Nadelen

Het is bijna de tijd van het jaar dat we eindelijk aan de lente en de zomer kunnen gaan denken. Als je dit leest, betekent dit dat je op zijn minst een beetje nieuwsgierig bent naar buitenmeubilair en meer wilt weten over de materialen die worden gebruikt om ze te...