omgeving Grimsvotn
Volgende verrassing 2020: megavulkaan staat op uitbarsten

Grimsvotn

Het jaar 2020 blijft voor verrassingen zorgen. De volgende zou wel eens uit IJsland kunnen komen. Daar staat een megavulkaan op het punt van uitbarsten. De Grímsvötn is een oude bekende, bij een uitbarsting in 2011 moesten negenhonderd vluchten worden geannuleerd.

Volgens de IJslandse vulkanologische dienst wijst alles erop dat Grímsvötn binnen afzienbare tijd weer actief gaat worden. Juist bij deze vulkaan is dat zorgelijk. Grímsvötn is namelijk geen gewone vulkaan. In plaats van een berg, bestaat de krater uit een diep gat in de ondergrond.

Daar is in de loop der tijd een gletsjer in komen te liggen. Die bestaat van boven uit ijs, maar dichter bij het vulkanische hart is het water juist vloeibaar en superheet. Daardoor is het moeilijk om de vulkaan te bestuderen. Wat we wel weten, is dat deze vulkaan erg heet is en dat uitbarstingen daardoor erg veel kracht hebben.

omgeving Grimsvotn

Bij vorige uitbarstingen heeft deze vulkaan voor zeer veel overlast gezorgd. Het vele water in de krater verdampt en zorgt voor veel stoom en er komt zeer veel as vrij. Dat zorgt voor een dikke wolk, die alle zonnestralen tegenhoudt. Voor het vliegverkeer kan een uitbarsting dan ook rampzalig zijn, omdat de as straalmotoren kapotmaakt.

Grímsvötn heeft in het verleden kleine uitbarstingen gehad, maar ook een paar zeer grote. Alle tekens wijzen er nu op dat de vulkaan zich opmaakt voor een flinke eruptie. De magmakamer is zich aan het vullen en er zijn constant aardbevingen in het gebied.

Ook interessant

Alles over Afshin Momadi (Afkomst, Vermogen, Leeftijd)

Alles over Afshin Momadi (Afkomst, Vermogen, Leeftijd)

In Nederland krijgt hij misschien niet veel aandacht, maar internationaal is Afshin Momadi wel degelijk een bekendheid. Hier wordt hij vooral gezien als de ex-vriend van Jaimie Vaes. Dat doet echter geen recht aan zijn indrukwekkende carrière. In dit artikel lees je...

De Voor- en Nadelen van Houten Wandpanelen

De Voor- en Nadelen van Houten Wandpanelen

Of je nu een warme, natuurlijke uitstraling wil toevoegen aan je woonkamer, slaapkamer of kantoor, houten panelen zijn een esthetische keuze. Nu vraag je je af welke je moet kiezen, waar je ze het beste kunt gebruiken en wat een goede prijs is. In deze blog geven we...

De 5 Beste Tuinmeubel Materialen: Voor- en Nadelen

De 5 Beste Tuinmeubel Materialen: Voor- en Nadelen

Het is bijna de tijd van het jaar dat we eindelijk aan de lente en de zomer kunnen gaan denken. Als je dit leest, betekent dit dat je op zijn minst een beetje nieuwsgierig bent naar buitenmeubilair en meer wilt weten over de materialen die worden gebruikt om ze te...