The Thunderbirds are go! Maar nu echt

The Thunderbirds are go! Het lijken futuristische ruimteschepen uit de populaire serie. Maar dit is geen toekomstmuziek, het is bijna realiteit. Fabrikant Bell wil nieuwe hybride toestellen. Die opstijgen en landen als een helikopter en vliegen als een straalvliegtuig.

Bijvoorbeeld een onbemande mini-straaljager. Hij landt als een helikopter, pikt een neergeschoten piloot op en vliegt snel weg. Het zijn nog concepten, want de nieuwe machines gaan pas rond 2030 de lucht in.

Luchtvaartuigen zijn ingedeeld in diverse categorieën. Denk aan een vaste vleugel. Voorbeelden zijn de F-35 en de Boeing 737. Dan zijn er helikopters. En ook tilt-rotor toestellen, zoals de V-22 Osprey. Dit toestel start en landt als een helikopter en wordt een propellorvliegtuig om te vliegen.

Bell denkt nu aan een nieuwe categorie. Een helikopter-achtig toestel dat sneller kan vliegen. Zoals een straaljager, next level dus. De snelste tiltrotor haalt nu 555 kilometer per uur. Met straalmotor zou je 740 kilometer per uur kunnen halen. Dit is HSVTOL, oftewel High-Speed Vertical Take-off and Landing.

De nieuwe toestellen klappen de rotor in na het opstijgen. De straalmotor zorgt voor voortstuwing. Dus heb je een helikopter, tilt-rotor en een straaljager inéén.

Mogelijkheden genoeg voor de nieuwe toestellen, die geen landingsbaan nodig hebben. De grootste versie van Bell is net zo groot als een transportvliegtuig.

Ook interessant

Alles over Afshin Momadi (Afkomst, Vermogen, Leeftijd)

Alles over Afshin Momadi (Afkomst, Vermogen, Leeftijd)

In Nederland krijgt hij misschien niet veel aandacht, maar internationaal is Afshin Momadi wel degelijk een bekendheid. Hier wordt hij vooral gezien als de ex-vriend van Jaimie Vaes. Dat doet echter geen recht aan zijn indrukwekkende carrière. In dit artikel lees je...

De Voor- en Nadelen van Houten Wandpanelen

De Voor- en Nadelen van Houten Wandpanelen

Of je nu een warme, natuurlijke uitstraling wil toevoegen aan je woonkamer, slaapkamer of kantoor, houten panelen zijn een esthetische keuze. Nu vraag je je af welke je moet kiezen, waar je ze het beste kunt gebruiken en wat een goede prijs is. In deze blog geven we...

De 5 Beste Tuinmeubel Materialen: Voor- en Nadelen

De 5 Beste Tuinmeubel Materialen: Voor- en Nadelen

Het is bijna de tijd van het jaar dat we eindelijk aan de lente en de zomer kunnen gaan denken. Als je dit leest, betekent dit dat je op zijn minst een beetje nieuwsgierig bent naar buitenmeubilair en meer wilt weten over de materialen die worden gebruikt om ze te...