trump
Sociale media beïnvloeden verkiezingen niet

Grote sociale mediaplatforms zoals Facebook, Instagram en Twitter zijn de laatste jaren verdacht van het creëren van filterbubbels. Mensen zien dankzij algoritmes alleen nieuws dat in hun straatje past. Zo raken ze overtuigd van het bestaan van geheime wereldregeringen of chemtrails.

De sociale media zouden ook verkiezingen beïnvloeden, is vaak geopperd. Sommige mensen denken zelfs dat Donald Trump zo president kon worden.

Kletskoek, zegt een internationaal team van wetenschappers. Ze onderzochten de verkiezingen van 2020 en kregen daarbij alle medewerking van Meta, het bedrijf achter Facebook en Instagram. De onderzoekers keken onder andere naar het algemene effect van de algoritmen van Facebook en Instagram, die bepalen welke berichten in welke volgorde in de nieuwsfeed of op de startpagina verschijnen.

De onderzoekers selecteerden bijna 30.000 Facebook- en ongeveer 26.000 Instagram-gebruikers in de Verenigde Staten en verdeelden hen in twee groepen. De ene groep ontving de berichten op hun nieuwsfeed zoals gewoonlijk gesorteerd door het algoritme, terwijl de andere groep de berichten chronologisch en zonder extra sorteercriteria ontving.

Nadat de proefpersonen toestemming hadden gegeven, verzamelde het onderzoeksteam gedurende drie maanden gegevens over hun gedrag op de platforms. Er waren ook vijf enquêtes waarin ze werden gevraagd naar hun politieke houding en gedrag buiten de sociale media om.

De algoritmes bleken het online gedrag van de proefpersonen te beïnvloeden, maar niet hun politieke keuzes. Zij die Trump geweldig vonden, bleven dat doen, ook als ze anti-Trump berichten voorgeschoteld kregen. De mensen die hem haten, bleven dat ook doen na positieve berichten over hem.

Ook interessant

Dit is Toy Travis de Wild (Dochter van Ruud de Wild)

Dit is Toy Travis de Wild (Dochter van Ruud de Wild)

Ruud de Wild is een van de bekendste radio-dj's van Nederland. Hij heeft een rijk liefdesleven achter de rug, maar heeft daar ook een stel prachtige kinderen aan overgehouden. Wat te denken van Toy Travis de Wild. In dit artikel lees je alles over de beeldschone...

De 5 Beste Tuinmeubel Materialen: Voor- en Nadelen

Het is bijna de tijd van het jaar dat we eindelijk aan de lente en de zomer kunnen gaan denken. Als je dit leest, betekent dit dat je op zijn minst een beetje nieuwsgierig bent naar buitenmeubilair en meer wilt weten over de materialen die worden gebruikt om ze te...

Fiets Kopen: 5 Dingen die je Moet weten

Fiets Kopen: 5 Dingen die je Moet weten

Hieronder hebben we een gedetailleerde tekstgids gemaakt om je te helpen bij je zoektocht naar de perfecte fiets. Hoewel dit artikel niet volledig is, bevat hij enkele belangrijke stappen en nuttige tips om je te helpen begrijpen met welke belangrijke aspecten je...

Wanneer is een Meubel Vintage?

Wanneer is een Meubel Vintage?

Vintage meubels zijn meubelstukken die minstens 20 jaar oud zijn en waardevol worden geacht vanwege hun leeftijd, zeldzaamheid, vakmanschap en ontwerp. Deze meubels zijn vaak gewild bij verzamelaars, liefhebbers en interieurontwerpers die hun geschiedenis, uniciteit...