Nieuwe microbe ontstaan op ruimtestation

Op alle plekken waar mensen op een kleine ruimte leven, vind je een veelheid aan microben, schimmels en andere micro-organismen. Het ruimtestation ISS is geen uitzondering. Maar daar, hoog boven onze aarde, is zelfs een heel nieuwe microbe ontstaan.

Dat hebben onderzoekers uit India en de VS ontdekt in opdracht van Nasa. Deze microben zaten onder andere in de Hepa-filters die de lucht in het ruimtestation schoon moeten houden. Ze zijn al rond 2016 in zo’n filter terechtgekomen, maar nu pas is de vondst wereldkundig gemaakt.

Het zijn varianten van microben die je op aarde vindt in de buurt van planten. Deze kleine organismes zijn zelfs belangrijk bij het ziektevrij houden van planten. Dus slecht zijn ze niet. De grote vraag is alleen hoe ze aan boord van het ruimtestation zijn gekomen.

De afgelopen jaren zijn allerlei experimenten gedaan waarbij de astronauten zelf voedsel probeerden te verbouwen. Waarschijnlijk zijn toen microben meegekomen naar de ruimte, die vervolgens zijn gaan evolueren tot een geheel nieuw type. De genetische code daarvan is nu gebroken, om het nog beter te kunnen bestuderen.

Aan boord van ISS wachten nog duizend monsters van andere microben op een ritje naar aarde. Dezelfde wetenschappers willen die ook gaan bestuderen om te zien of er nog meer totaal nieuwe organismen zijn ontstaan in de ruimte.

Ook interessant

Alles over Afshin Momadi (Afkomst, Vermogen, Leeftijd)

Alles over Afshin Momadi (Afkomst, Vermogen, Leeftijd)

In Nederland krijgt hij misschien niet veel aandacht, maar internationaal is Afshin Momadi wel degelijk een bekendheid. Hier wordt hij vooral gezien als de ex-vriend van Jaimie Vaes. Dat doet echter geen recht aan zijn indrukwekkende carrière. In dit artikel lees je...

De Voor- en Nadelen van Houten Wandpanelen

De Voor- en Nadelen van Houten Wandpanelen

Of je nu een warme, natuurlijke uitstraling wil toevoegen aan je woonkamer, slaapkamer of kantoor, houten panelen zijn een esthetische keuze. Nu vraag je je af welke je moet kiezen, waar je ze het beste kunt gebruiken en wat een goede prijs is. In deze blog geven we...

De 5 Beste Tuinmeubel Materialen: Voor- en Nadelen

De 5 Beste Tuinmeubel Materialen: Voor- en Nadelen

Het is bijna de tijd van het jaar dat we eindelijk aan de lente en de zomer kunnen gaan denken. Als je dit leest, betekent dit dat je op zijn minst een beetje nieuwsgierig bent naar buitenmeubilair en meer wilt weten over de materialen die worden gebruikt om ze te...