achterkant van vrouw
Hoe ga je met een Narcistisch Kind om?

Het kan heel moeilijk zijn om te ontdekken dat je een narcistisch kind hebt en net zo moeilijk om te weten hoe je ermee om moet gaan, want als ouders doen we bijna alles om onze kinderen te steunen en van ze te houden.

Er zijn veel verschillende manieren om met een narcistisch kind om te gaan, maar in dit artikel heb ik vijf goede suggesties voor je uitgezocht om je te helpen de veeleisende en vaak egoïstische manieren van je kind te beheersen.

Als bonus deel ik 3 van de beste dingen die je kunt doen om jezelf te helpen, want dit probleem kan veel pijn en verdriet veroorzaken, dus een manier vinden om jezelf wat tijd te gunnen om te rusten en wat introspectie te doen is net zo belangrijk om ervoor te zorgen dat je in de beste gemoedstoestand blijft om zowel jou als je kind te helpen.

Het is ook belangrijk om te weten dat elk kind op de ontwikkelingsleeftijd van ongeveer 3-6 jaar door een narcistische fase gaat. Op deze leeftijd is het normaal dat ze geloven dat de wereld echt om hen draait. Dit is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van een kind en het ontdekken van zijn plaats in de wereld. Dit wordt een probleem als het kind vast komt te zitten in deze fase en zich niet op de juiste manier kan ontwikkelen. Dat is ook de reden waarom een kind niet gediagnosticeerd kan worden als narcist. Daarom is dit artikel gericht op volwassen kinderen van achttien jaar en ouder.

5 tips om met een narcistisch kind om te gaan

#1. Grenzen werken niet

Helaas zullen narcisten geen grenzen respecteren die je stelt, omdat ze denken dat ze er niet toe doen. Narcisten zijn van nature misbruikers en misbruikers respecteren geen grenzen. Onthoud dat narcisten geloven dat het allemaal om hen draait, dus tenzij de grens hen op de een of andere manier ten goede komt, zal het niet werken. Dit is waar veel mensen de fout in kunnen gaan door te geloven dat ze door grenzen te stellen het gedrag van de narcist kunnen veranderen. Het is echter belangrijk om te erkennen en te accepteren dat grenzen niet zullen werken. Grenzen kunnen nuttig zijn voor jou persoonlijk, maar ze moeten alleen voor je eigen geluk en vrede zijn. Je kind zal zijn gedrag niet aanpassen op basis van jouw grenzen. Als je meer wilt weten over grenzen, maak dan gebruik van mijn gratis download, Hoe houden we onze grenzen in 3 eenvoudige stappen?

#2. Accepteer de restjes liefde die je wel krijgt

Hoe moeilijk het ook is om te accepteren dat je in een relatie met een narcistisch kind niet de liefde, aandacht of genegenheid krijgt waar je naar verlangt. Je zult alleen de kleine restjes aandacht of liefde krijgen die ze je willen geven, en er is niet veel wat je kunt doen om dit te veranderen. In deze relatie heeft het kind de controle; hoe graag je ook wilt dat de dingen veranderen, het kind is degene die beslist hoe de dingen zullen gaan.

Als ouders willen we het gedrag van ons kind aanleren of achterhalen, zodat we het kunnen verbeteren. Dit speelt hen in de kaart en de macht waar ze naar hunkeren. Daarom is het belangrijk dat je probeert om een zekere mate van eigenwaarde en macht te behouden – verspil geen tijd aan het proberen te redeneren met het kind of het proberen te doorgronden, want dat is verspilde energie. Ga in plaats daarvan verder met tip drie: probeer van alles een vraag te maken.

#3 Verander alles in een vraag

Een goede regel voor opvoeden in het algemeen, vooral bij een narcistisch kind, is om een vraag te stellen in plaats van iets te vertellen. Als je kind je bijvoorbeeld slecht behandelt, stel dan in plaats van iets te zeggen als ‘Stop met me zo te behandelen, dat is niet aardig’, een vraag zoals ‘Ik ben nieuwsgierig, welk voordeel heb je ervan om me zo te behandelen?’ Op deze manier blijf je beheerst en plaats je tegelijkertijd een grens binnen de vraag. Je moet niet vergeten dat het kind van nature niet geeft om hoe jij je voelt, dus als je de vraag omdraait zodat het over hen gaat in plaats van over jou, nodig je hen uit om in zichzelf gekeerd te zijn en meer geïnteresseerd te zijn in het vinden van het antwoord omdat het met hen te maken heeft.

Een andere goede vraag is om hen te vragen wat ze denken over een bepaald gedrag. Bijvoorbeeld: “Vind je dat vriendelijk of vind je dat kwetsend?”, wat goed is om ze een verklaring te laten geven. Het kan zijn dat ze de vraag niet beantwoorden en zelfs defensief worden over de vraag zelf, maar blijf dit doen en reflecteer op deze manier naar hen terug. Dit is een methode om af te buigen en jezelf af te schermen door een ‘Muur van Aangenaamheid’ te creëren, waardoor je niet terugvalt in de valkuil om je tijd en energie te steken in het proberen hun gedrag te veranderen. Dit kan een vorm van verbinding en potentieel inzicht creëren op een manier die de verantwoordelijkheid aan hen teruggeeft.

#4 Leg de verantwoordelijkheid bij het narcistische kind:

In het verlengde hiervan is het omzetten van hun opmerkingen in vragen een manier om hen de verantwoordelijkheid terug te geven – zowel om jou te beschermen als om hen te laten nadenken over hun daden. Als je kind ongelukkig is met hoe de dingen zijn, dan kun je vragen “Waarom denk je dat je dingen op een andere manier wilt?”. Of, “waarom zou je daarvoor kiezen?” – het gaat erom dat je hen verantwoordelijk maakt, in plaats van te proberen jezelf te verdedigen of in een discussie verzeild te raken. Als ze bijvoorbeeld enigszins denigrerende dingen tegen je zeggen, in plaats van defensief te worden, draai het dan terug en zeg: “Oké, dat is een interessant perspectief. Waarom zou je dan zoiets in je leven willen?’ Het geheim is om vragen te stellen die de verantwoordelijkheid voor hun gedrag en hun resultaten bij hen leggen. Dit beschermt je tegen het vermijden dat je je eigen gedachten en gevoelens in de situatie investeert.

#5 Bescherm je geld, bezittingen en hart

Het is niet ongewoon dat narcistische kinderen van je stelen. Vaak omdat het voelt alsof ze recht hebben op alles wat ze willen, azen ze op jouw verlangen om hen te helpen. Misschien laten ze je zelfs geloven dat het deze keer anders zal zijn. Maar het is belangrijk om te onthouden dat dit allemaal onderdeel is van hun spel. Ze kunnen heel sluw zijn om te krijgen wat ze willen. Het is niet gemakkelijk, maar het is belangrijk om te onthouden dat het niet echt is. Herinner jezelf eraan om de restjes te accepteren en de verantwoordelijkheid op hun schouders te leggen.

Het is jouw beurt

Een deel van wat ervoor kan zorgen dat ouders van narcistische kinderen moe, gespannen en verfomfaaid worden, is dat ze al hun tijd hebben besteed aan het helpen van het kind om geen narcist te zijn, wat helaas een zware strijd is. Tijd besteden aan het proberen te achterhalen wat het kind zegt of bedoelt is vaak vruchteloos. In de volgende drie stappen wordt de aandacht op jou gericht, zodat je jezelf kunt helen. Het kan je ook helpen om er op de juiste manier voor je kind te zijn.

#1 Jij bent nummer één

De eerste stap is om van je herstel je prioriteit te maken en je aandacht van de narcist af te halen. Het is een rode vlag om al je tijd en energie te besteden aan het ‘repareren’ van de narcist. Investeer in plaats daarvan tijd in zelfzorg voor jezelf en geef jezelf prioriteit, zodat wanneer je met je kind omgaat, je met een veel positievere en stabielere instelling naar de interactie komt.

#2 Let op hun daden, niet op hun woorden

Als en wanneer er tijd en ruimte is om je op de narcist te richten. Het is belangrijk om naar hun daden te kijken in plaats van naar hun woorden, omdat de woorden die ze spreken er niet toe doen. Het belangrijkste doel van de narcist is altijd om te krijgen wat ze willen, wanneer ze het willen. Ze zullen je dus vertellen wat ze denken dat je wilt horen, alleen voor hun eigen voordeel. Houd beter in de gaten wat ze eigenlijk doen. Acties liegen nooit en staan nooit ter discussie. Een persoon is de som van zijn daden!

#3 Accepteer dat je een rol hebt gespeeld in het gedrag van je kind

Dit is het moeilijkste maar ook meest liefdevolle dat je voor jezelf kunt doen. Wees bereid om te accepteren dat je ongenezen trauma’s hebt die hebben bijgedragen aan het gedrag van je kind. Ironisch genoeg is het op zichzelf al narcistisch om dit niet te accepteren – het onvermogen om de waarheid te accepteren. De wond van eigenwaarde is echt de kern van narcistisch gedrag. Narcisten zijn niet in staat om de waarheid te accepteren en eerlijk naar zichzelf te kijken. Narcisme is vooral aangeleerd gedrag dat voortkomt uit de kindertijd die ze met hun verzorgers hebben doorgemaakt. Dit kan een moeilijke waarheid zijn om te accepteren, maar dat zou het niet moeten zijn. We zijn allemaal mensen en volmaakt onvolmaakt. Omdat we geen opvoedingsvaardigheden aanleren, doen de meesten van ons het maar gewoon, zonder enig idee of wat we doen nuttig of kwetsend is. Dat maakt niemand van ons slecht. Het is gewoon de waarheid. De sleutel tot genezing is de waarheid.

Wat is de belangrijkste oorzaak om een narcistisch kind te worden?

Dit is een gevoelig en emotioneel onderwerp om te bespreken, vooral voor de ouder van een narcistisch kind. Het kan in het begin heel moeilijk zijn om te accepteren dat je kind zo is of dat jij een rol hebt gespeeld in hoe ze zijn. De natuurlijke neiging is om te geloven dat het genetisch bepaald is. Wetenschappelijk is bewezen dat genen geactiveerd worden door de omgeving waarin ze geplaatst worden. Een kind kan geboren worden met een specifiek gen voor een ziekte of aandoening, maar dat is niet genoeg om het gen te activeren. We hebben allemaal genen die het potentieel in zich dragen voor ziekte en aandoeningen. Zolang we de omgeving niet ervaren waarin de genetische factoren geactiveerd kunnen worden, zullen ze dat niet doen.

Hoe je een narcistisch kind kunt helpen

Als je je narcistische kind wilt helpen, doe je dit door je bewust te worden en verantwoordelijkheid te nemen voor hoe jij een rol hebt gespeeld in de relatie en opvoeding, in plaats van je volledig op hen te richten. Ga jezelf en jouw aandeel hierin niet uit de weg – leg de focus weer op jezelf en op je onbewuste patronen die hebben bijgedragen aan de dynamiek, zodat je ze kunt helen. Door model te staan voor je vermogen om de onbewuste eigenschappen te helen die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van je kind. Het zal gemakkelijker zijn voor je kind om hetzelfde te gaan doen.

Ook interessant

Zo kan je Slechte Vrienden herkennen

Zo kan je Slechte Vrienden herkennen

Vrienden zijn een belangrijk onderdeel van het leven - ze maken je leven beter door sociale en emotionele steun te bieden, gezelschap te bieden en je stemming te verbeteren. Gedurende je hele leven kan het onderhouden van positieve vriendschappen leiden tot een betere...

Omgaan met Negatieve Mensen: 10 Manieren

Omgaan met Negatieve Mensen: 10 Manieren

Er gebeuren elke dag slechte dingen en het zou naïef zijn van iemand om de rol van Pollyanna aan te nemen, wat er ook met hem of haar gebeurt in het leven. De ene dag gaat het goed en de volgende dag gaat het slecht - zo werkt het leven nu eenmaal. Je doet je best om...

Hoe omgaan met een Collega die je niet mag?

Hoe omgaan met een Collega die je niet mag?

Tegen de tijd dat je volwassen bent, ben je een expert in het beoordelen van jezelf en anderen. Je hebt jaren de tijd gehad om helder te krijgen met wat voor soort mensen je van nature goed overweg kunt en met wie niet. Op het werk hebben we allemaal gezien hoe...

Hoe Steun je iemand die door een Scheiding heengaat?

Hoe Steun je iemand die door een Scheiding heengaat?

Het spreekt voor zich dat een scheiding een van de moeilijkste dingen is die iemand kan meemaken. En als een vriend of geliefde door een scheiding gaat, kan het voelen alsof je maar zoveel kunt doen of zeggen om hem of haar te steunen. 1. Eer hun reis. Het pad naar...

Wat betekent het als hij meer Ruimte wilt?

Wat betekent het als hij meer Ruimte wilt?

Is je partner afstandelijk geworden en van je afgedreven? Heeft hij wat tijd alleen nodig of wil hij een pauze in de relatie? Nu speelt er één vraag door je hoofd - Heeft hij alleen ruimte nodig of is het voorbij? Maar laten we niet meteen conclusies trekken totdat we...