rokende booskijkende man
Zo kan je Slechte Vrienden herkennen

Vrienden zijn een belangrijk onderdeel van het leven – ze maken je leven beter door sociale en emotionele steun te bieden, gezelschap te bieden en je stemming te verbeteren. Gedurende je hele leven kan het onderhouden van positieve vriendschappen leiden tot een betere gezondheid en welzijn – en zelfs je leven verlengen.

Maar niet alle vriendschappen zijn heilzaam. Sommige zijn giftig en stressvol. Een slechte vriend kan veel dingen zijn, maar meestal leiden ze tot mentale en emotionele vermoeidheid of een gebrek aan algemeen welzijn. Onderzoek toont aan dat negatieve of overdreven agressieve sociale interacties kunnen leiden tot verhoogde ontstekingen in het lichaam.

Hoe herken je slechte vrienden?

Kortom, een slechte vriend is iemand die stressvol of vermoeiend is om bij in de buurt te zijn. Dat kunnen ze zijn:

 • Overdreven concurrerend met jou
 • Moedigt waarschijnlijk slecht gedrag aan
 • Onbetrouwbaar
 • Strijdlustig (beginnen graag gevechten)
 • Onbeschoft
 • Gemeen of vernederend (geven je een slecht gevoel)
 • Geneigd tot roddelen
 • Waarschijnlijk jou of anderen zullen pesten

Mensen zijn niet perfect, en dit geldt ook voor vriendschappen. Als de interacties met een vriend echter overweldigend negatief zijn, heb je misschien te maken met een slechte vriend.

Hoewel toegeven dat je een slechte vriend hebt teleurstellend kan zijn, zijn er stappen die je kunt nemen om verder te gaan. Het herkennen van de soorten slechte vrienden en de tekenen van een toxic vriendschap, en het beëindigen van de relatie, zal leiden tot een betere gezondheid en welzijn.

Soorten slechte vrienden

Hoewel slechte vriendschappen altijd negatieve interacties en schade aan je emotionele welzijn met zich meebrengen, is er een breed scala aan soorten giftige vriendschappen die je kunt ervaren. Enkele voorbeelden zijn:

De egoïstische vriend

Deze vriend maakt misschien alleen plannen als dat gunstig voor hem is – of alleen als hij zich eenzaam en verveeld voelt. Ze kunnen ook constant aandacht vragen of om onredelijke gunsten vragen. Anders zijn ze niet beschikbaar of onbetrouwbaar als je ze het meest nodig hebt. Deze vriendschap kan grotendeels eenzijdig of teleurstellend aanvoelen.

De overdreven kritische vriend

Deze vriend kan je opzettelijk of onopzettelijk vernederen. Als ze je persoonlijke verhalen delen of denigrerende opmerkingen (zoals neerbuigende opmerkingen) achter je rug om maken, heb je misschien een te kritische vriend die geen gezond filter heeft.

De overtredende vriend

Deze vriend kan goede bedoelingen hebben, maar geen grenzen stellen. Een vriend die zijn grenzen overschrijdt, kan zich ongevraagd in gesprekken of kwesties met jou en je partner, familie of andere vrienden mengen.

De competitieve vriend

Concurrentie kan gezond zijn, maar als je merkt dat je vriend passief-agressief is als je succes hebt, heb je misschien te maken met een overmatig competitieve vriend die niet in staat is om blij voor je te zijn.

Het slachtoffer

Een veel voorkomende vorm van een slechte vriend is het slachtoffer. Hoewel vrienden af en toe hulp nodig hebben, kan deze persoon een ongezonde behoefte hebben aan aandacht of sympathie van anderen. Ze kunnen je vermogen tot medeleven uitputten.

Tekenen van een slechte vriend

Elke vriendschap heeft zo zijn problemen, maar een echt slechte vriend volgt een consistent patroon van giftig gedrag. Verschillende tekenen kunnen er echter op wijzen dat je vriendschap schadelijk is voor jou of je andere relaties. Hier zijn enkele tekenen waar je op moet letten.

Wantrouwen

Als je merkt dat je een vriend echt niet vertrouwt, is het misschien tijd om uit elkaar te gaan. Een ander teken van een slechte vriend is een groeiend gevoel van onbehagen of afkeer.

Misbruik

Hoewel het voor de hand liggend lijkt, kan het moeilijk zijn om misbruik te herkennen bij mensen van wie je houdt of die je vertrouwt. Elke vorm van misbruik – lichamelijk, geestelijk, emotioneel of anderszins – is een aanleiding om de vriendschap te beëindigen en indien nodig professionele hulp in te schakelen van de politie of andere instanties.

Misbruik lijkt niet altijd voor de hand te liggen. Luister naar je intuïtie (buikgevoel). Als je je gedegradeerd of mishandeld voelt door je vriend, dan zit je in een negatieve relatie die je gevoel van eigenwaarde en geestelijke gezondheid kan schaden.

Kwaadaardig gedrag

Als je vriend(in) tegen je praat of je uitscheldt met de bedoeling om je gevoelens te kwetsen, dan heb je te maken met een slechte vriendschap. Kwaadaardig (kwetsend) gedrag kan zich voordoen in de vorm van onbeleefdheid, de koude schouder of openlijke gemeenheid.

Slechte invloed

Een van de duidelijkste tekenen van een slechte vriend is dat je vriend crimineel of gevaarlijk gedrag aanmoedigt.

Omgaan met een slechte vriend

Het is niet ongewoon om je vast te voelen zitten in een slechte vriendschap. Als je het gevoel begint te krijgen dat je vriendschap negatief wordt of je geestelijke gezondheid schaadt, dan moet je dat doen:

Beëindig de vriendschap onmiddellijk

Het kan een uitdaging zijn om te besluiten een vriendschap te beëindigen. Als je je onzeker voelt over de aard van je relatie, kun je jezelf afvragen:

 • Voel ik me door deze vriendschap gewaardeerd?
 • Voel ik me aangemoedigd door mijn vriend?
 • Voel ik me gelukkig als ik bij mijn vriend ben?

Als je geen van deze vragen positief kunt beantwoorden, is het tijd om je vriendschap te beëindigen en verder te gaan.

Nieuwe relaties opbouwen

Het is belangrijk om jezelf te omringen met positieve en betekenisvolle relaties. Als je je ontmoedigd voelt, kun je nieuwe mensen ontmoeten door:

 • Evenementen bijwonen
 • Vrijwilligerswerk
 • Uitnodigingen aan anderen geven en accepteren
 • Een nieuwe hobby beginnen
 • Lid worden van een gemeenschap
 • Een wandeling maken

Ook interessant

Omgaan met Negatieve Mensen: 10 Manieren

Omgaan met Negatieve Mensen: 10 Manieren

Er gebeuren elke dag slechte dingen en het zou naïef zijn van iemand om de rol van Pollyanna aan te nemen, wat er ook met hem of haar gebeurt in het leven. De ene dag gaat het goed en de volgende dag gaat het slecht - zo werkt het leven nu eenmaal. Je doet je best om...

Hoe omgaan met een Collega die je niet mag?

Hoe omgaan met een Collega die je niet mag?

Tegen de tijd dat je volwassen bent, ben je een expert in het beoordelen van jezelf en anderen. Je hebt jaren de tijd gehad om helder te krijgen met wat voor soort mensen je van nature goed overweg kunt en met wie niet. Op het werk hebben we allemaal gezien hoe...

Hoe Steun je iemand die door een Scheiding heengaat?

Hoe Steun je iemand die door een Scheiding heengaat?

Het spreekt voor zich dat een scheiding een van de moeilijkste dingen is die iemand kan meemaken. En als een vriend of geliefde door een scheiding gaat, kan het voelen alsof je maar zoveel kunt doen of zeggen om hem of haar te steunen. 1. Eer hun reis. Het pad naar...

Wat betekent het als hij meer Ruimte wilt?

Wat betekent het als hij meer Ruimte wilt?

Is je partner afstandelijk geworden en van je afgedreven? Heeft hij wat tijd alleen nodig of wil hij een pauze in de relatie? Nu speelt er één vraag door je hoofd - Heeft hij alleen ruimte nodig of is het voorbij? Maar laten we niet meteen conclusies trekken totdat we...

Hoe ga je met een Narcistisch Kind om?

Hoe ga je met een Narcistisch Kind om?

Het kan heel moeilijk zijn om te ontdekken dat je een narcistisch kind hebt en net zo moeilijk om te weten hoe je ermee om moet gaan, want als ouders doen we bijna alles om onze kinderen te steunen en van ze te houden. Er zijn veel verschillende manieren om met een...