man zwart wit foto
Omgaan met Negatieve Mensen: 10 Manieren

Er gebeuren elke dag slechte dingen en het zou naïef zijn van iemand om de rol van Pollyanna aan te nemen, wat er ook met hem of haar gebeurt in het leven.

De ene dag gaat het goed en de volgende dag gaat het slecht – zo werkt het leven nu eenmaal.

Je doet je best om de dingen op te pakken, leert van het slechte als er iets te leren valt en gaat verder met je leven.

Maar voor sommige mensen is elke dag een ellendige dag vol vastberadenheid om te klagen, uit te halen en iedereen met zich mee te sleuren.

We hebben allemaal wel van die mensen in ons leven: De hardnekkige pessimist die altijd volhoudt dat je het bij het verkeerde eind hebt; de jaloerse vriend die het nooit in zich kan vinden om blij voor je te zijn als je een overwinning behaalt; de chronische klager die het gesprek altijd opslokt met zijn problemen.

In de aanwezigheid zijn van zo iemand kan uitputtend en extreem stressvol zijn, en dit is het punt: wat als dit iemand is die je gewoon niet kunt vermijden omdat je met hem of haar werkt of woont?

Om jezelf gezond te houden en je welzijn te behouden, moet je weten hoe je een negatief persoon herkent en hoe je met hem of haar omgaat als hij of zij bij je in de buurt komt.

Maar eerst moet je weten waar je mee te maken hebt.

WAT ZIJN DE KENMERKEN VAN EEN NEGATIEF PERSOON?

We Are Doomed Reaction GIF

Sommige mensen geven je een uitgeput gevoel en gewoon een slecht gevoel nadat je tijd met ze hebt doorgebracht.

Maar hoe weet je of iemand negatief is of gewoon een slechte dag heeft?

Hier is waar je op moet letten:

Het zijn chronische klagers.

Elk gesprek dat je hebt wordt gedomineerd door klagen over alles in hun leven: Hun andere vrienden, hun echtgenoot, collega’s, het weer of zelfs hoe ‘aanstootgevend’ de nietsvermoedende vreemdeling aan de volgende tafel gekleed is.

Niets gaat langs de klager heen en er is geen dag waarop hem niet iets ‘slechts’ overkomt.

Ze zijn aanhoudend pessimistisch.

Alles kan en zal misgaan wat de pessimist betreft, daarom nemen ze nooit de moeite om naar positieve kanten of mogelijkheden te zoeken.

Dit is ook de reden waarom ze geen hoop, dromen of fantasieën koesteren, of die nu van hen of van jou zijn, en elke zeepbel die op hun pad komt zullen laten barsten.

Ze zijn nooit ondersteunend.

Heb je een doel dat je najaagt? Promotie gekregen op je werk? Een meevaller? Zit je in een dipje en kun je wel wat emotionele steun gebruiken?

Haal het niet in je hoofd om dit aan De Negatieveling te vertellen, want ze zullen je optimisme of gekwetstheid met stilzwijgen beantwoorden of, erger nog, je aan flarden scheuren met regelrechte kritiek of achterbakse opmerkingen waardoor je je schaamt en aan jezelf gaat twijfelen.

Ze maken zich voortdurend zorgen.

De piekeraar verschilt niet veel van de pessimist, maar in plaats van voorbereid te zijn met een proactieve benadering van het leven of oplossingen te zoeken voor problemen, is het enige wat ze doen, je raadt het al: Piekeren.

Hun constante gepieker heeft gevolgen voor elk ander aspect van hun leven: Eenzijdige gesprekken, door angst gedreven beslissingen, vermijdend gedrag, geen spontaniteit en de behoefte om alles en iedereen te controleren, inclusief jou.

Ze falen nooit om jou te overtreffen.

Heb je net een nieuwe outfit gekocht? Zij ook. En raad eens? Die van hen was duurder dan die van jou.

In extase omdat je toegelaten bent op de universiteit van je dromen? Nou, zij zijn net toegelaten tot Harvard.

Voor de One-Upper is het leven een wedstrijd en moeten ze altijd beter zijn dan jij, zelfs als hun ‘betere’ ding is hoeveel tragischer hun slechte dag was in vergelijking met de jouwe.

Zij zijn altijd het slachtoffer.

Als dingen niet gaan zoals zij willen, wordt het slachtoffer vaak vijandig en wijst meestal met de vinger naar iemand anders voor alle fouten in hun leven, inclusief die van henzelf.

Waarom verantwoordelijkheid nemen voor hun leven als het zoveel makkelijker is om iemand anders de schuld te geven?

WAT MAAKT IEMAND NEGATIEF?

In een ideale wereld zou iedereen een gezonde, evenwichtige kijk op het leven hebben en anderen behandelen zoals ze zelf behandeld willen worden.

Maar de realiteit is verre van dat – het leven geeft niet iedereen een eerlijke hand en onze pijnlijke ervaringen kunnen ons getekend achterlaten en beladen met emotionele bagage die onze kijk op de wereld bederft.

Deze littekens en bagage uiten zich vaak in onzekerheden, angsten en ongezonde copingmechanismen die bepalen hoe we reageren op de mensen en situaties in ons leven.

En net als roken, te veel eten en drinken kunnen negatieve neigingen een gewoonte worden, waardoor ze moeilijk te doorbreken zijn.

Maar moeilijk betekent niet onmogelijk, en ze kunnen doorbroken worden met bewustzijn, tijd, consequente inspanning en steun.

HOE NEGATIEVE MENSEN JOU KUNNEN BEÏNVLOEDEN

Is het je ooit opgevallen dat je de neiging hebt om meer te eten als je in de buurt bent van mensen die veel eten?

Of hoe je merkt dat je meer klaagt als je bij iemand bent die ook klaagt?

Dit komt door een verband tussen perceptie en gedrag dat bekend staat als het kameleoneffect – een goed gedocumenteerd fenomeen waarbij je, alleen al door iemand iets te zien doen, eerder geneigd bent het ook te doen. Dit verband is vooral duidelijk als het gaat om alledaags gedrag zoals gebaren, houding, manier van spreken en stemmingen.

Dus als je veel met negatieve mensen omgaat, is de kans groot dat je hen ook imiteert, en te oordelen naar de resultaten van onderzoeken naar negativiteit en gezondheid, zijn de gevolgen niet positief.

Zo kan het aannemen van een cynische kijk op het leven je later in je leven schaden doordat het je vatbaar maakt voor dementie, aldus een onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift Neurology.

En zo te zien is al die negativiteit ook niet goed voor je hart: Uit een onderzoek van het tijdschrift Circulation, waaraan bijna 100.000 vrouwen deelnamen, bleek dat de meest cynische onder hen een grotere kans hadden om hartaandoeningen te ontwikkelen dan de rest.

De conclusie? Hoe meer tijd je doorbrengt met negatieve mensen, hoe groter de kans dat je op hen gaat lijken en hoe groter de kans dat je ernstig ziek wordt.

HOE TE REAGEREN OP EEN NEGATIEF PERSOON

smiling girl in black and white striped shirt

Het vermijden van negatievelingen, pessimisten, klagers en anderen zoals zij is het eenvoudigste om te doen, maar het is niet altijd gemakkelijk of mogelijk.

Tenslotte is niet elke negatieve persoon die je ontmoet een vreemde die je hopelijk nooit meer zult zien. Ze zullen waarschijnlijk ook je collega, baas, goede vriend, broer of zus, ouder of zelfs echtgenoot zijn.

Hier is wat je kunt doen om met de negatieve mensen in je leven om te gaan zonder je verstand te verliezen:

1. Oordeel niet.

Het is makkelijk om iemand die je net hebt ontmoet en die negatief is af te schrijven als een eikel die wil dat iedereen zich net zo ellendig voelt als hij of zij, maar de dingen zijn nooit zo duidelijk als ze lijken.

Als je iemand nauwelijks kent omdat je hem net hebt ontmoet of geen moeite hebt gedaan om hem beter te leren kennen, is het onmogelijk om te weten of hij chronisch negatief is of gewoon door een moeilijke periode gaat en zijn grenzen heeft bereikt.

Zelfs de meest gegronde, geduldige mensen verliezen van tijd tot tijd hun kalmte als het leven voelt alsof het te veel is om aan te kunnen.

2. Stel duidelijke grenzen.

Het is van cruciaal belang dat je weet wat je grenzen zijn en dat je ze strikt bewaakt als je met iemand omgaat die negatief is.

Als het nodig is, maak de grenzen dan respectvol duidelijk en verlaat het gesprek als ze worden overschreden – je hoeft niet te blijven omgaan met iemand die vijandig of tactloos is als je dat niet wilt.

Dit doen kan ongemakkelijk voelen, maar je hebt het recht om je energie te beschermen en ervoor te zorgen dat er geen misbruik van je wordt gemaakt.

3. Reageer, niet reageren.

Probeer afstand te nemen van de situatie en kom er later op terug als je de kans hebt gehad om je hoofd leeg te maken, zodat je in staat bent om rustig te reageren in plaats van boos te reageren.

Geef de negatieve persoon met wie je te maken hebt in eerste instantie het voordeel van de twijfel, maar als ze er plezier in lijken te hebben (of geen wroeging voelen) om jou van streek te maken, zal jou zien lijden hun behoefte aan meer pijn en negativiteit alleen maar voeden.

4. Vat dingen niet persoonlijk op.

Als je niets hebt gedaan om iemand te kwetsen of uit te lokken, onthoud dan dat hun gedrag buiten jouw controle ligt, dus het is het beste om je los te maken van hun acties.

Het beste wat je kunt doen als ze zich gefrustreerd gedragen, is empathisch blijven zonder hun negatieve energie te internaliseren – ze hebben duidelijk persoonlijke problemen om door te werken en niemand kan het werk van genezing voor hen doen.

5. Probeer hun negativiteit te ontwapenen.

Probeer ze meer vragen te stellen zodat je ze wat beter begrijpt en je in hun schoenen kunt verplaatsen.

Vaak manifesteren angst en pijn zich als boosheid of vijandigheid, gewoon omdat iemand niet weet hoe hij zijn kwetsbaarheid moet uiten of niemand heeft aan wie hij die kan uiten.

Gekwetste mensen kwetsen mensen, luidt het gezegde, maar als je redelijk wat tijd met deze persoon moet doorbrengen, kan een beetje empathie er misschien voor zorgen dat er niet nog meer gekwetst wordt.

6. Accepteer deze persoon zoals hij of zij is.

Empathie kan een grote bijdrage leveren aan het oplossen van een negatieve situatie, maar als iemand vastbesloten is om vijandig of boos te blijven, hoezeer je ook probeert te helpen, dan is er weinig dat je kunt doen behalve er voor hem of haar zijn als je dat wilt.

Mensen kunnen en zullen veranderen, maar alleen als ze dat willen, dus voorlopig kun je iemand die negatief is beter accepteren zoals hij of zij is.

7. Zoek naar positieve lichtpuntjes in je leven.

In de buurt zijn van negatieve mensen kan een afvoerende werking hebben, dus is het cruciaal dat je in je eigen leven positieve plekken creëert die je nieuwe energie geven.

Het vullen van deze persoonlijke positiviteitsvakken kan zo simpel zijn als het nemen van wat broodnodige eenzaamheid, het opbouwen van je zelfvertrouwen in de sportschool of tijd doorbrengen met mensen die je opbeuren.

Je kunt niemand anders helpen zonder van je eigen welzijn een prioriteit te maken.

8. Wees een positieve kracht.

Iemand vertellen dat hij ‘op moet vrolijken’ of ‘positiever moet zijn’ werkt zelden.

Denk er eens over na: Het is voor ieder van ons moeilijk om ons gedrag te veranderen alleen maar omdat het ons verteld is.

We weten allemaal (en worden er voortdurend aan herinnerd) dat we gezond moeten eten, acht uur moeten slapen en moeten bewegen. Klinkt eenvoudig genoeg, nietwaar? Toch kunnen maar weinigen van ons zeggen dat we alle drie de vakjes elke dag aankruisen.

De effectievere (en beter te begrijpen) manier om iemand anders te helpen veranderen is om zelf een agent van verandering te zijn – wees die bron van aanmoediging, vriendelijkheid en beweging in de richting van het omzetten van het negatieve in het positieve door zelf verandering te omarmen.

Laat iemand zien dat het mogelijk is, en dat zal het waarschijnlijk ook zijn.

Pas alleen op dat je niet zo vastbesloten bent om positief te zijn dat je overkomt als toondoof of ongevoelig.

9. Ga weg van negatieve mensen die je niet kunt helpen.

Er is een term voor negatieve mensen die niet willen of de noodzaak zien om te veranderen: Toxisch.

Als het aankomt op het omgaan met dit soort mensen, is je gezondste gok om het contact met hen te minimaliseren, vooral als ze zich volledig afsluiten voor het zien en begrijpen van jouw standpunt. Als je kunt, overweeg dan om gesprekken met hen helemaal te vermijden.

De realiteit is dat niet iedereen te helpen is en dat je beter je energie kunt richten op de mensen in je leven die wel willen begrijpen waar je vandaan komt en die je niet leegzuigen.

Ongetwijfeld is deze stap het moeilijkst van allemaal om te nemen, vooral als de persoon in kwestie een goede vriend of familie is, en het kan een goed idee zijn om de hulp in te roepen van een counselor of therapeut voordat je beslist over je volgende stap.

10. Leer hoe je je eigen negatieve gedachten en emoties kunt verwerken.

De kans bestaat dat je, terwijl je de lijst met negatieve eigenschappen van een persoon doorneemt, tot een angstaanjagend besef komt: Dat jij deze persoon ZIJN.

Dat was ik op een bepaald moment en ik merk nog steeds dat ik dat van tijd tot tijd meemaak, maar ik ben sindsdien ook op reis geweest om erachter te komen welke triggers me in een negatieve spiraal brengen en hoe ik uiteindelijk vast kom te zitten in een eindeloze cyclus van piekeren.

Ik heb geleerd dat het voelen van negatieve emoties zoals verdriet, boosheid of jaloezie heel normaal is en niets om je voor te schamen, maar ik moet er bewust voor kiezen om daar niet in te blijven hangen door te erkennen en te accepteren wat ik voel en vervolgens te begrijpen waarom deze emoties er zijn.

Als dit begrip er eenmaal is, ben ik in staat om te beslissen wat ik eraan kan doen, zodat ik verder kan en het los kan laten.

Wat ik niet langer doe, is mijn emoties onderdrukken en vermijden om te gaan met wat ze veroorzaakt – het perfecte recept voor een diepe, brede (lees: dramatische) en pijnlijke negatieve spiraal veel later.

Iedereen ervaart van tijd tot tijd negatieve emoties, maar wat iemand met een gezonde mindset rond deze gevoelens onderscheidt van iemand die chronisch negatief is, is weten wat eraan te doen.

Ook interessant

Zo kan je Slechte Vrienden herkennen

Zo kan je Slechte Vrienden herkennen

Vrienden zijn een belangrijk onderdeel van het leven - ze maken je leven beter door sociale en emotionele steun te bieden, gezelschap te bieden en je stemming te verbeteren. Gedurende je hele leven kan het onderhouden van positieve vriendschappen leiden tot een betere...

Hoe omgaan met een Collega die je niet mag?

Hoe omgaan met een Collega die je niet mag?

Tegen de tijd dat je volwassen bent, ben je een expert in het beoordelen van jezelf en anderen. Je hebt jaren de tijd gehad om helder te krijgen met wat voor soort mensen je van nature goed overweg kunt en met wie niet. Op het werk hebben we allemaal gezien hoe...

Hoe Steun je iemand die door een Scheiding heengaat?

Hoe Steun je iemand die door een Scheiding heengaat?

Het spreekt voor zich dat een scheiding een van de moeilijkste dingen is die iemand kan meemaken. En als een vriend of geliefde door een scheiding gaat, kan het voelen alsof je maar zoveel kunt doen of zeggen om hem of haar te steunen. 1. Eer hun reis. Het pad naar...

Wat betekent het als hij meer Ruimte wilt?

Wat betekent het als hij meer Ruimte wilt?

Is je partner afstandelijk geworden en van je afgedreven? Heeft hij wat tijd alleen nodig of wil hij een pauze in de relatie? Nu speelt er één vraag door je hoofd - Heeft hij alleen ruimte nodig of is het voorbij? Maar laten we niet meteen conclusies trekken totdat we...

Hoe ga je met een Narcistisch Kind om?

Hoe ga je met een Narcistisch Kind om?

Het kan heel moeilijk zijn om te ontdekken dat je een narcistisch kind hebt en net zo moeilijk om te weten hoe je ermee om moet gaan, want als ouders doen we bijna alles om onze kinderen te steunen en van ze te houden. Er zijn veel verschillende manieren om met een...