Narcist wordt sneller directeur

Wil je graag carrière maken? Helemaal doorstoten naar de top? Ga dan naar de psycholoog en laat je testen op een narcisme. Mensen met deze persoonlijkheidsstoornis worden tijdens sollicitatieprocedures vaak voor topfuncties geselecteerd. Het is een van de verklaringen waarom dergelijke mensen oververtegenwoordigd zijn in de hogere regionen van het bedrijfsleven.

Dat concludeert de universiteit van Bozen-Bolzano na onderzoek onder 172 Italiaanse directeuren. Ze analyseerden de CV’s van deze mensen en berekenden hun kansen op een topbaan op basis van hun kwalificaties. Dat vergeleken ze met de CV’s van andere werknemers. Bovendien testten ze de directeuren op narcisme.

Uit dat onderzoek kwam naar voren dat narcisme vaak de enige verklarende factor is waarom sommige mensen doorstoten naar de top. Ze hebben net zo’n goed of slecht CV als iemand anders, maar ze zetten hun narcisme op de juiste manier in om indruk te maken op een recruiter. Zo maakt een narcist een 30 procent hogere kans om het tot directeur te schoppen dan een gewone werknemer.

De kans dat ze voorzitter van de raad van bestuur worden is zelfs nog groter.

Volgens de onderzoekers is het vooral het rotsvaste vertrouwen in zichzelf van narcisten dat indruk maakt op personeelswerkers. Narcisten hebben een overgewaardeerd gevoel van hun eigen belangrijkheid. Ook hebben ze een opgeblazen zelfbeeld.

De onderzoekers noemen hun bevindingen verontrustend. Er lijkt actief te worden geselecteerd op exact die eigenschap die veel organisaties uiteindelijk de das omdoet. Narcisten hebben een gebrek aan empathie en zullen nooit toegeven dat ze fout zaten.

(The Leadership Quarterly)

Ook interessant

Alles over Afshin Momadi (Afkomst, Vermogen, Leeftijd)

Alles over Afshin Momadi (Afkomst, Vermogen, Leeftijd)

In Nederland krijgt hij misschien niet veel aandacht, maar internationaal is Afshin Momadi wel degelijk een bekendheid. Hier wordt hij vooral gezien als de ex-vriend van Jaimie Vaes. Dat doet echter geen recht aan zijn indrukwekkende carrière. In dit artikel lees je...

De Voor- en Nadelen van Houten Wandpanelen

De Voor- en Nadelen van Houten Wandpanelen

Of je nu een warme, natuurlijke uitstraling wil toevoegen aan je woonkamer, slaapkamer of kantoor, houten panelen zijn een esthetische keuze. Nu vraag je je af welke je moet kiezen, waar je ze het beste kunt gebruiken en wat een goede prijs is. In deze blog geven we...

De 5 Beste Tuinmeubel Materialen: Voor- en Nadelen

De 5 Beste Tuinmeubel Materialen: Voor- en Nadelen

Het is bijna de tijd van het jaar dat we eindelijk aan de lente en de zomer kunnen gaan denken. Als je dit leest, betekent dit dat je op zijn minst een beetje nieuwsgierig bent naar buitenmeubilair en meer wilt weten over de materialen die worden gebruikt om ze te...