Mysterieus spionagevliegtuig boven Seattle

Al negen dagen draait een geheimzinnig spionagevliegtuig rondjes boven de Amerikaanse stad Seattle. Zelfs het ministerie van Defensie weet niet wat het toestel aan het doen is.

Hij vliegt vanaf civiele vliegvelden en zijn call sign is “SPUD21” (spud betekent aardappel). Geheel grijs gespoten, met alleen een serienummer van de US Air Force op de staart. Het is een CASA CN-235 transport-toestel, tjokvol met surveillance apparatuur. En veel antennes.

Het toestel heeft een afweer-systeem. De CASA kan namelijk flares (soort lichtkogels) afschieten om hittegevoelige raketten op een dwaalspoor te brengen. Een koepel achter de vleugel zorgt voor satelliet-communicatie.

Maar er zitten nog veel meer gadgets op het toestel. Speciale camera’s – ook infrarood – om het slagveld in beeld te brengen. Met een groothoeklens, zodat je nog meer kunt zien. En via de data-verbinding kunnen analisten op de grond ook meekijken.

Er is ook een WAAS camera-systeem. WAAS betekent Wide Area Augmentation System. Zo kun je een groot gebied, bijvoorbeeld een kleine stad, continu in de gaten houden. Drones zoals de MQ-9 Reaper beschikken ook over WAAS.

Waarschijnlijk is de vlucht uitgevoerd in opdracht van inlichtingendienst CIA of JSOC (Joint Special Operations Command). Of ze zijn nieuwe surveillance apparatuur aan het testen.

De CASA maakt deel uit van het geheime 427th Special Operations squadron van de Amerikaanse luchtmacht.

Ook interessant

Alles over Afshin Momadi (Afkomst, Vermogen, Leeftijd)

Alles over Afshin Momadi (Afkomst, Vermogen, Leeftijd)

In Nederland krijgt hij misschien niet veel aandacht, maar internationaal is Afshin Momadi wel degelijk een bekendheid. Hier wordt hij vooral gezien als de ex-vriend van Jaimie Vaes. Dat doet echter geen recht aan zijn indrukwekkende carrière. In dit artikel lees je...

De Voor- en Nadelen van Houten Wandpanelen

De Voor- en Nadelen van Houten Wandpanelen

Of je nu een warme, natuurlijke uitstraling wil toevoegen aan je woonkamer, slaapkamer of kantoor, houten panelen zijn een esthetische keuze. Nu vraag je je af welke je moet kiezen, waar je ze het beste kunt gebruiken en wat een goede prijs is. In deze blog geven we...

De 5 Beste Tuinmeubel Materialen: Voor- en Nadelen

De 5 Beste Tuinmeubel Materialen: Voor- en Nadelen

Het is bijna de tijd van het jaar dat we eindelijk aan de lente en de zomer kunnen gaan denken. Als je dit leest, betekent dit dat je op zijn minst een beetje nieuwsgierig bent naar buitenmeubilair en meer wilt weten over de materialen die worden gebruikt om ze te...