mindfulness
Mindfulness maakt positief (tenzij je negatief bent)

mindfulness

Het lijkt soms wel een antwoord op alle psychische kwaaltjes die een mens kan hebben: mindfulness. Vele studies hebben al een zeer positieve correlatie aangetoond tussen je bewust zijn van wat je doet en je psychische gezondheid.

Maar er zit een adder onder het gras, en het is geen kleintje. Onderzoeker van de University of Wisconsin in de Verenigde Staten hebben namelijk ontdekt dat het niet mindfulness is dat zorgt voor het positieve gevoel; positieve mensen doen vaker aan mindfulness. Dat zorgt dat het lijkt alsof de therapie werkt, maar echte zwartkijkers hebben er waarschijnlijk geen baat bij.

Ze komen tot die conclusie na een experiment dat twaalf weken duurde en waar vijfentwintig proefpersonen aan deelnamen. Ze kregen een therapie met of zonder mindfulness oefeningen. Hun psychische welbevinden was de hele tijd onderwerp van analyse.

De onderzoekers ontdekten ook dat mindfulness niet snel helpt. Iemand die net een sessie heeft gedaan, ondervindt daar geen direct effect van. Maar over tijd geeft het zeker meer positieve gevoelens. Maar dus alleen als je al positief in het leven staat. Bij echt psychische problemen moeten mensen zwaardere therapie ondergaan.

Het gaat om een relatief kleine studie, maar toch lijken de uitkomsten een belangrijke aanwijzing te geven over hoe bewustwording kan worden ingezet.

(APA PsycNet)

Ook interessant

Alles over Afshin Momadi (Afkomst, Vermogen, Leeftijd)

Alles over Afshin Momadi (Afkomst, Vermogen, Leeftijd)

In Nederland krijgt hij misschien niet veel aandacht, maar internationaal is Afshin Momadi wel degelijk een bekendheid. Hier wordt hij vooral gezien als de ex-vriend van Jaimie Vaes. Dat doet echter geen recht aan zijn indrukwekkende carrière. In dit artikel lees je...

De Voor- en Nadelen van Houten Wandpanelen

De Voor- en Nadelen van Houten Wandpanelen

Of je nu een warme, natuurlijke uitstraling wil toevoegen aan je woonkamer, slaapkamer of kantoor, houten panelen zijn een esthetische keuze. Nu vraag je je af welke je moet kiezen, waar je ze het beste kunt gebruiken en wat een goede prijs is. In deze blog geven we...

De 5 Beste Tuinmeubel Materialen: Voor- en Nadelen

De 5 Beste Tuinmeubel Materialen: Voor- en Nadelen

Het is bijna de tijd van het jaar dat we eindelijk aan de lente en de zomer kunnen gaan denken. Als je dit leest, betekent dit dat je op zijn minst een beetje nieuwsgierig bent naar buitenmeubilair en meer wilt weten over de materialen die worden gebruikt om ze te...