Het geheim achter de vreemde wolk op Mars

Op Mars is geregeld een vreemde langwerpige wolk te zien. Waar komt die vandaan? Hoe komt deze wolk tot stand? Waarom hangt hij altijd op dezelfde plek? Vragen te over voor sterrenkundigen. En nu eindelijk antwoorden. Dankzij de Mars Express, de ESA-sonde die al een tijdje rondjes draait rond de planeet.

De wolk hangt in de buurt van de vulkaan Arsia Mons, net ten zuiden van de evenaar van Mars. Mars Express heeft deze sluier gedurende de lente en de zomer dagelijks zien groeien en vervagen, en heeft opvallende beelden teruggestuurd van deze lange en dramatische witte wolk.

De universiteit van Bilbao in Spanje heeft de foto’s geanalyseerd en denkt het antwoord te hebben. De wolk is op zijn grootst zo’n 1800 kilometer lang en 150 kilometer in doorsnee. Het is een orografische wolk, wat betekent dat hij ontstaat als gevolg van wind die door Arsia Mons omhoog wordt gestuwd. De vochtige lucht condenseert daarna op koelere hoogten.

De wolk kent een zeer regelmatige dagelijkse cyclus. Hij begint voor zonsopgang te groeien op de westelijke helling van Arsia Mons en breidt zich vervolgens gedurende twee en een half uur in westelijke richting uit, waarbij hij op een hoogte van 45 km opmerkelijk snel groeit – met meer dan 600 kilometer per uur.

Dan stopt hij met uitrekken, maakt zich los van zijn oorspronkelijke plaats en wordt nog verder naar het westen getrokken door de winden op grote hoogte, voordat hij in de late ochtend verdampt als de luchttemperatuur stijgt met de opkomende zon.

Ook interessant

Alles over Afshin Momadi (Afkomst, Vermogen, Leeftijd)

Alles over Afshin Momadi (Afkomst, Vermogen, Leeftijd)

In Nederland krijgt hij misschien niet veel aandacht, maar internationaal is Afshin Momadi wel degelijk een bekendheid. Hier wordt hij vooral gezien als de ex-vriend van Jaimie Vaes. Dat doet echter geen recht aan zijn indrukwekkende carrière. In dit artikel lees je...

De Voor- en Nadelen van Houten Wandpanelen

De Voor- en Nadelen van Houten Wandpanelen

Of je nu een warme, natuurlijke uitstraling wil toevoegen aan je woonkamer, slaapkamer of kantoor, houten panelen zijn een esthetische keuze. Nu vraag je je af welke je moet kiezen, waar je ze het beste kunt gebruiken en wat een goede prijs is. In deze blog geven we...

De 5 Beste Tuinmeubel Materialen: Voor- en Nadelen

De 5 Beste Tuinmeubel Materialen: Voor- en Nadelen

Het is bijna de tijd van het jaar dat we eindelijk aan de lente en de zomer kunnen gaan denken. Als je dit leest, betekent dit dat je op zijn minst een beetje nieuwsgierig bent naar buitenmeubilair en meer wilt weten over de materialen die worden gebruikt om ze te...