twee mannen geven high 5 aan elkaar
Wat maakt een Goede Vriend? 11 Eigenschappen

Je hebt in de loop der jaren waarschijnlijk veel geweldige – en minder geweldige – vrienden gehad. Als je weet waardoor de beste zich onderscheiden van de rest, kan dat je helpen om de juiste vrienden te kiezen.

Vriendschappen maken het leven zinvoller en zijn goed voor je gezondheid. Goede vrienden bieden emotionele steun en zorgen ervoor dat je je geliefd en verbonden voelt. Deze ervaringen zijn cruciaal voor je geestelijke gezondheid en sociaal welzijn, daarom is het zo belangrijk om je vrienden verstandig te kiezen en ze goed te behandelen.

Maar soms is het moeilijk om een goede vriend te vinden of zelfs te zijn. En voor velen voelt vrienden maken als volwassene al moeilijker. De tijd dat je gewoon iemand kon benaderen en vragen: “Wil je mijn vriend worden?” is voorbij.

Het leven is druk, gevuld met afleidingen en verplichtingen. Maar op deze momenten is het nog belangrijker om de kwaliteiten van een goede vriend te kennen. Je hebt een ondersteunende vriend het hardst nodig als het werk stressvol is en persoonlijke problemen je zwaar vallen.

Of je nu te veel beste vrienden hebt om te tellen of er nog één zoekt, de kenmerken van een goede vriend kennen kan je helpen om je huidige relaties te waarderen en nieuwe, betekenisvolle connecties te maken.

Wat zijn de kwaliteiten van een goede vriend?

Niet elke persoon die je ontmoet zal je nieuwe beste vriend worden. En het benaderen van nieuwe mensen met het oog op het maken van een beste vriend kan zelfs stress veroorzaken en mensen ongemakkelijk maken. Een netwerk van losse sociale connecties is ook waardevol voor je welzijn en succes. Deze vriendschappelijke verbindingen vormen een gemeenschap.

Veel mensen in je leven bewegen zich op het spectrum tussen kennis en beste vriend. Deze verschillende relaties zijn allemaal belangrijk. Begrijpen waar iemand op past en onderscheiden wat je van de relatie verwacht is nuttig.

Maar iedereen die je een vriend noemt, moet aan bepaalde normen voldoen als je in de relatie wilt investeren. En dat zou jij ook moeten doen als je zinvolle en wederzijds plezierige banden wilt behouden.

Van toevallige kennissen tot persoonlijke cheerleaders, hier zijn 11 belangrijke kwaliteiten van een goede vriend.

1. Ze leven met integriteit

Een integere vriend handelt in overeenstemming met zijn waarden en verplichtingen. Ze hebben sterke morele principes en zullen spreken of handelen als iemand deze principes schendt. Ze zijn ook zelfbewust en gedragen en spreken zich op consistente manieren. Hierdoor kun je vertrouwen op wat ze zeggen dat ze zullen doen.

2. Je kunt ze vertrouwen

Een goede goede vriend is eerlijk en spreekt vanuit zijn hart met goede bedoelingen. Ze vertellen je wat je moet horen op een respectvolle en liefdevolle manier, zodat het niet kwetsend aanvoelt. Omdat je weet dat ze het beste met je voor hebben, kun je kwetsbaar, onzeker en raar tegen ze zijn.

3. “Betrouwbaarheid” is hun tweede naam

Er is geen tijd voor fair-weather en onbetrouwbare vrienden. Een goede vriend respecteert dit en doet zijn best om te komen opdagen, beloftes na te komen en te doen wat hij zegt dat hij zal doen.

Dat betekent niet dat ze in elke situatie betrouwbaar zijn. Deze vriend komt misschien altijd een beetje te laat, maar je weet dat je op hem of haar kunt rekenen voor een luisterend oor als je het moeilijk hebt.

4. Ze zijn loyaal

Hoewel blinde loyaliteit nooit geweldig is, omdat je daardoor rode vlaggen en giftige eigenschappen over het hoofd kunt zien, zijn goede vrienden over het algemeen loyaal aan hun mensen – tenzij deze mensen op hun beurt geen goede vrienden zijn.

Een trouwe vriend of vriendin blijft bij je tijdens je hoogte- en dieptepunten en biedt een helpende hand of een luisterend oor wanneer hij of zij maar kan. Ze luisteren naar jouw kant van het verhaal, geven je het voordeel van de twijfel en verdedigen je als je dat verdient.

5. Ze hebben empathie voor anderen

Empathie houdt in dat je de emoties en ervaringen van anderen begrijpt, en een goede vriend doet dit gemakkelijk voor je. Als je radeloos bent omdat je geen promotie hebt gekregen, doet deze vriend zijn best om zich in jou te verplaatsen zodat hij je meer doordachte en betekenisvolle steun kan bieden.

En als ze je echt goed kennen, kunnen ze je gevoelens intuïtief aanvoelen voordat je ze uit, waardoor ze je troosten en begeleiden voordat je het verwacht.

6. Ze kunnen goed luisteren

Uitstekende luistervaardigheden zijn een van de belangrijkste kwaliteiten van een goede vriend. Door goed te luisteren kan je vriend(in) begrijpen hoe je je voelt, belangrijke informatie over jou onthouden (zoals je favoriete eten of activiteit) en je emoties valideren. Ze kunnen alleen echt weten wie je bent en uitstekend advies geven als ze actief luisteren.

7. Hun zelfvertrouwen werkt aanstekelijk

Een goede vriend heeft genoeg zelfvertrouwen voor jullie allebei, laat je schitteren in sociale situaties en biedt je moed als je die zelf niet hebt. Ze zijn zelfverzekerd en vinden dat jij dat ook moet zijn, omdat ze jou de beste vinden.

8. Tijd met hen doorbrengen geeft je een goed gevoel

Misschien wel de meest cruciale eigenschap: je moet je geweldig voelen als je tijd met deze persoon doorbrengt. Sociale vampiers en giftige relaties putten je misschien uit, maar tijd doorbrengen met een uitstekende vriend is iets wat je zou moeten opvrolijken en energie geven. Dit is iemand bij wie je je op je gemak voelt, zelfs op je meest opgebrande dagen, omdat het geen werk is.

9. Ze maken je aan het lachen

Lachen is het medicijn van het leven en goede vrienden delen het uit in tonnen. Humor vermindert stress, vrolijkt je humeur op en leidt tot een groter gevoel erbij te horen – allemaal dingen die een goede relatie zou moeten doen. Dus als je vriend(in) je aan het lachen maakt, weet dan dat deze ogenschijnlijk kleine eigenschap je welzijn kan vergroten.

10. Ze oordelen niet

Hoewel ze misschien “echt praten” en je met kritische inzichten met beide benen op de grond brengen, geven echte vrienden je nooit een slecht gevoel over jezelf. Ze bieden je een veilige ruimte om problemen op te lossen, onzekerheden te delen en moeilijke onderwerpen te bespreken.

Goede vrienden hebben hoe dan ook het beste met je voor en willen gewoon dat je gelukkig bent. En ze begrijpen ook dat jouw weg naar geluk uniek is voor jou, dus ze staan klaar om je te steunen als je in de loop van je leven verandert.

11. Ze zijn onderhoudsarm

Goede vrienden willen je niet tot last zijn. Hoewel ze wat tijd, zorg en aandacht van je verwachten, zijn ze niet veeleisend en zullen ze je drukte niet kwalijk nemen. En als jullie weer contact maken, lijkt het alsof er geen tijd is verstreken.

Dit zijn uitstekende vrienden om mee om te gaan omdat ze ook weinig drama maken, roddels vermijden en hang-outs luchtig en leuk maken.

Hoe herken je een slechte vriend? 3 tips

Intuïtief weet je waarschijnlijk dat je een slechte vriend hebt gevonden omdat je geen tijd met hem of haar wilt doorbrengen. Ze vermoeien je, geven je het gevoel beoordeeld te worden en sluiten niet aan bij je interesses en waarden.

In veel gevallen zal je slechte vriend niet iemand anders zijn. Misschien wil je bevriend raken met iemand die betrouwbaarder en beschikbaarer is dan de volgende persoon, of misschien is het belangrijkste voor jou dat je interesses overeenkomen, bijvoorbeeld als jullie allebei in dezelfde branche werken.

Je kunt bepalen wat je nodig hebt in een vriend – en wat zeker de spelbrekers zijn – door te brainstormen en je vriendschapsdoelen op te schrijven.

Dat gezegd hebbende, zijn hier een aantal slechte-vriendenkenmerken die voor alle situaties gelden:

  1. Ze houden je voortdurend voor de gek: Deze vrienden laten hun problemen altijd belangrijker lijken dan die van jou. Als je ze vertelt over je slechte dag, vertellen ze je hoe hun dag slechter was. En als je trots bent op een prestatie, vertellen ze hoe zij het beter en sneller hebben gedaan. Deze constante competitie ontkracht je gevoelens en dat doen goede vrienden niet.
  2. Ze hebben een slechte invloed: Ze moedigen je aan om deel te nemen aan riskant gedrag of activiteiten waar je je ongemakkelijk bij voelt. En als ze je grenzen niet respecteren, zijn ze het niet waard om in je leven te hebben.
  3. Ze pesten en kleineren je: Sommige “vrienden” houden je alleen in de buurt om je een slecht gevoel te geven. Om zichzelf beter te voelen halen ze je naar beneden – en dat is gewoon geen vriendschap, dat is pesten. In plaats daarvan voeden goede vrienden je op en bieden ze je steun en bevestiging om je te helpen je beste zelf te worden.

Het belang van goede vriendschap

Als je goede vrienden hebt, lijken moeilijke tijden beter beheersbaar en voel je je gesteund en gevierd om wie je bent. En als het moeilijk is, weet je dat je iemand hebt op wie je kunt rekenen. Ongeacht de afstand of situatie, ze lijken altijd te weten hoe ze je beter kunnen laten voelen.

Een goede vriend hoeft niet al je interesses te delen, maar ze waarderen wat belangrijk voor je is en kleineren je passies en hobby’s nooit. En als je twijfelt over je waarde, herinneren ze je er snel aan hoe belangrijk je bent en wat jou uniek maakt.

Het hebben van geweldige vriendschappen betekent ook dat je:

  • Het gevoel krijgen erbij te horen
  • Je minder sociaal geïsoleerd en eenzaam voelen
  • Steun krijgen bij moeilijke uitdagingen, zoals het verlies van een dierbare
  • Voorkomt gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk en hartaandoeningen

Hoe vind je goede vrienden: 3 tips

Nieuwe vrienden maken als volwassene is moeilijk. Tussen je werk en andere verplichtingen door is het moeilijk om je uit te sloven, maar het is het waard.

Hier zijn drie tips om meer gezonde vriendschappen te vinden.

1. Probeer verschillende gemeenschappelijke activiteiten

Als je een activiteit doet die je leuk vindt, is de kans groot dat je gelijkgestemden ontmoet. En studies tonen aan dat de meeste mensen vrienden zoeken die op hen lijken, dus je kunt proberen om groepsactiviteiten met vreemden bij te wonen om nieuwe vrienden te maken.

Er zijn zoveel activiteiten die je in contact brengen met nieuwe mensen, zoals danslessen, taalcursussen en bewegingsgroepen. Zelfs als je verlegen bent, kun je minder sociale activiteiten proberen zoals schilder- of beeldhouwlessen. En als je geïntimideerd bent om iets nieuws te proberen, doe dan mee aan een activiteit waar je al goed in bent om deze barrière weg te nemen.

Hier zijn enkele opties om nieuwe mensen met dezelfde interesses te ontmoeten:

  • Bezoek plaatselijke evenementen: Als je vrienden in de buurt hebt, is het gemakkelijker om met elkaar om te gaan en contact te houden, plus je hebt misschien meer gemeen. Je kunt lokale netwerk- en sociale evenementen online of op forums vinden, of zelfs rondvragen op je werk of bij je huidige vrienden.
  • Doe vrijwilligerswerk: Door te helpen bij een zaak waar je je betrokken bij voelt, ontmoet je nieuwe mensen met dezelfde waarden. Je kunt bijvoorbeeld helpen in een gaarkeuken of bij een strandopruiming, waarbij je je best doet om elke keer dat je er bent een praatje te maken met vreemden.
  • Zoek een nieuwe sociale hobby: Een geweldige manier om mensen te ontmoeten is door een sociale hobby buitenshuis te nemen, zoals lid worden van een sportteam of boekenclub. Misschien ga je wel wekelijks naar dezelfde spinningstudio en bouw je op die manier een gemeenschap op.

2. Word je eigen beste vriend

Als je een goede vriend bent voor anderen, betekent dat dat je ook een goede vriend kunt zijn voor jezelf. En jezelf als “een vriend” beschouwen betekent dat je jezelf misschien vriendelijker en met meer compassie behandelt, net zoals je andere goede vrienden zou doen.

Deze zelfliefde versterkt ook je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen en helpt je om te oefenen in het goed behandelen van mensen. En deze eigenschappen zullen niet onopgemerkt blijven bij je huidige en toekomstige vrienden.

Neem jezelf af en toe mee uit eten, geef jezelf een positieve peptalk en geniet van gezellige avonden met activiteiten in je vrije tijd waar je van houdt. Omdat je het verdient.

3. Wees een goede vriend voor anderen

Goede vriendschap is gebaseerd op wederkerigheid: om goede vrienden te vinden, moet je een goede vriend zijn. Denk eens na over jezelf, misschien door te dagboeken of hardop te praten, om te bepalen of je de eigenschappen belichaamt die hierboven zijn opgesomd, zoals een goede luisteraar zijn en je vrienden een veilige zone zonder oordelen bieden. Maak dan een zelfverbeteringsplan om de ontbrekende eigenschappen te oefenen.

Het moeilijke deel van vriendschap

Echte vriendschap is niet altijd rozengeur en maneschijn. Je kunt ruzie maken, geen contact meer hebben en jaloers zijn op elkaar – dit alles kan een anders geweldige relatie onder druk zetten.

En soms maken de beslissingen van je vriend(in) je niet gelukkig. Misschien moet je ze confronteren met een slechte werkethiek of giftige eigenschappen. Deze gesprekken zijn niet gemakkelijk, maar ze zijn nodig als je een goede vriend wilt zijn. Als je open en eerlijk communiceert, kan je relatie elke moeilijke periode overleven.

Voldoening vinden door vriendschap

Het opbouwen van betekenisvolle relaties kost werk. Je moet je kwetsbaar opstellen tegenover anderen, eerlijk zijn over hoe je je voelt en mensen steunen als ze je nodig hebben. En je moet op je gevoel vertrouwen als je het gevoel hebt dat iemand een negatieve invloed in je leven heeft.

Maar de strijd is het waard. Nu je de kwaliteiten van een goede vriend kent, kun je mensen vinden die je steunen in moeilijke tijden en je helpen je meer vervuld te voelen in het leven. Goede vrienden bieden saamhorigheid en betekenis – wat is er belangrijker dan dat?

Ook interessant

Zo kan je Slechte Vrienden herkennen

Zo kan je Slechte Vrienden herkennen

Vrienden zijn een belangrijk onderdeel van het leven - ze maken je leven beter door sociale en emotionele steun te bieden, gezelschap te bieden en je stemming te verbeteren. Gedurende je hele leven kan het onderhouden van positieve vriendschappen leiden tot een betere...

Omgaan met Negatieve Mensen: 10 Manieren

Omgaan met Negatieve Mensen: 10 Manieren

Er gebeuren elke dag slechte dingen en het zou naïef zijn van iemand om de rol van Pollyanna aan te nemen, wat er ook met hem of haar gebeurt in het leven. De ene dag gaat het goed en de volgende dag gaat het slecht - zo werkt het leven nu eenmaal. Je doet je best om...

Hoe omgaan met een Collega die je niet mag?

Hoe omgaan met een Collega die je niet mag?

Tegen de tijd dat je volwassen bent, ben je een expert in het beoordelen van jezelf en anderen. Je hebt jaren de tijd gehad om helder te krijgen met wat voor soort mensen je van nature goed overweg kunt en met wie niet. Op het werk hebben we allemaal gezien hoe...

Hoe Steun je iemand die door een Scheiding heengaat?

Hoe Steun je iemand die door een Scheiding heengaat?

Het spreekt voor zich dat een scheiding een van de moeilijkste dingen is die iemand kan meemaken. En als een vriend of geliefde door een scheiding gaat, kan het voelen alsof je maar zoveel kunt doen of zeggen om hem of haar te steunen. 1. Eer hun reis. Het pad naar...

Wat betekent het als hij meer Ruimte wilt?

Wat betekent het als hij meer Ruimte wilt?

Is je partner afstandelijk geworden en van je afgedreven? Heeft hij wat tijd alleen nodig of wil hij een pauze in de relatie? Nu speelt er één vraag door je hoofd - Heeft hij alleen ruimte nodig of is het voorbij? Maar laten we niet meteen conclusies trekken totdat we...

Hoe ga je met een Narcistisch Kind om?

Hoe ga je met een Narcistisch Kind om?

Het kan heel moeilijk zijn om te ontdekken dat je een narcistisch kind hebt en net zo moeilijk om te weten hoe je ermee om moet gaan, want als ouders doen we bijna alles om onze kinderen te steunen en van ze te houden. Er zijn veel verschillende manieren om met een...