En weer sterft er een taal uit

In Chili is de laatste spreker van het Yamana gestorven. De taal werd ooit door grote groepen mensen uit het zuidelijkste puntje van het land gesproken. Maar sinds het eerste contact met Europeanen is het ze slecht vergaan. Ze zijn van hun land gejaagd en door nieuwe ziektes uitgeroeid.

Cristina Calderón (foto) was de laatste die de taal sprak, ze overleed afgelopen week op 93-jarige leeftijd. Voor haar dood heeft ze nog met taalkundigen samengewerkt om een woordenboek van het Yamana samen te stellen. Andere leden van haar volk spreken de taal niet meer.

Onder de 7,95 miljard mensen wereldwijd zijn er ongeveer 7000 talen. De meeste daarvan worden gesproken in Azië, ongeveer 2300, op de voet gevolgd door Afrika met meer dan 2100. Aangezien veel van deze talen tot één taalfamilie behoren, lijken sommige sterk op elkaar.

Het gebeurt vaker dat talen uitsterven. Veertig procent van de talen wereldwijd is bedreigd, iedere twee weken verdwijnt ergens ter wereld een taal. Vaak is er een link met het ecosysteem: als dat teloorgaat door bijvoorbeeld ontbossing, sterven ook talen uit van mensen die van het ecosysteem afhankelijk zijn.

Vandaag is de internationale dag van de moedertaal. Een moment om ook stil te staan bij de verengelsing van het Nederlands.

Ook interessant

Alles over Afshin Momadi (Afkomst, Vermogen, Leeftijd)

Alles over Afshin Momadi (Afkomst, Vermogen, Leeftijd)

In Nederland krijgt hij misschien niet veel aandacht, maar internationaal is Afshin Momadi wel degelijk een bekendheid. Hier wordt hij vooral gezien als de ex-vriend van Jaimie Vaes. Dat doet echter geen recht aan zijn indrukwekkende carrière. In dit artikel lees je...

De Voor- en Nadelen van Houten Wandpanelen

De Voor- en Nadelen van Houten Wandpanelen

Of je nu een warme, natuurlijke uitstraling wil toevoegen aan je woonkamer, slaapkamer of kantoor, houten panelen zijn een esthetische keuze. Nu vraag je je af welke je moet kiezen, waar je ze het beste kunt gebruiken en wat een goede prijs is. In deze blog geven we...

De 5 Beste Tuinmeubel Materialen: Voor- en Nadelen

De 5 Beste Tuinmeubel Materialen: Voor- en Nadelen

Het is bijna de tijd van het jaar dat we eindelijk aan de lente en de zomer kunnen gaan denken. Als je dit leest, betekent dit dat je op zijn minst een beetje nieuwsgierig bent naar buitenmeubilair en meer wilt weten over de materialen die worden gebruikt om ze te...