Constant lawaai maakt dement

Mensen die blootstaan aan constant lawaai, bijvoorbeeld van een snelweg, worden veel vaker dement dan mensen die rust aan hun hoofd hebben. Dat zeggen wetenschappers van de Syddansk Universitet in Denemarken na een uitgebreide studie. Niet minder dan 15 procent van alle gevallen van dementie zouden zo te verklaren zijn, zeggen zij.

De onderzoekers onderzochten de gegevens van bijna twee miljoen Denen ouder dan 60 jaar tussen 2004 en 2017. Ongeveer 100.000 van hen leden aan dementie. Voor alle woonadressen heeft het team de blootstelling aan auto- en spoorweglawaai berekend. Daarbij hielden ze zelfs rekening met de vorm van het gebouw en de verdieping.

Gemiddeld moesten de bewoners tien jaar in hetzelfde huis hebben gewoond om te worden beschouwd als permanent blootgesteld aan lawaai. De drempelwaarde was 55 decibel, wat ook de maximumwaarde is die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt aanbevolen voor permanente blootstelling aan lawaai.

Zelf maar een paar meter verder wonen, of enkele verdiepingen hoger, doet het risico van dementie al dalen. Lawaai heeft een nadelig effect op de gezondheid. Het verstoort de slaap en zorgt voor de aanmaak van stresshormonen in het lichaam. Die kunnen de bloedvaten en het immuunsysteem beschadigen en laten ontstekingsprocessen toenemen – allemaal mogelijke voorlopers van latere dementie.

Twintig procent van de Europeanen heeft te maken met constant lawaai van 55 decibel en harder. Het geldt na luchtvervuiling als grootste milieu-risicofactor van ons continent, schrijven de onderzoekers in het British Medical Journal.

Ook interessant

Alles over Afshin Momadi (Afkomst, Vermogen, Leeftijd)

Alles over Afshin Momadi (Afkomst, Vermogen, Leeftijd)

In Nederland krijgt hij misschien niet veel aandacht, maar internationaal is Afshin Momadi wel degelijk een bekendheid. Hier wordt hij vooral gezien als de ex-vriend van Jaimie Vaes. Dat doet echter geen recht aan zijn indrukwekkende carrière. In dit artikel lees je...

De Voor- en Nadelen van Houten Wandpanelen

De Voor- en Nadelen van Houten Wandpanelen

Of je nu een warme, natuurlijke uitstraling wil toevoegen aan je woonkamer, slaapkamer of kantoor, houten panelen zijn een esthetische keuze. Nu vraag je je af welke je moet kiezen, waar je ze het beste kunt gebruiken en wat een goede prijs is. In deze blog geven we...

De 5 Beste Tuinmeubel Materialen: Voor- en Nadelen

De 5 Beste Tuinmeubel Materialen: Voor- en Nadelen

Het is bijna de tijd van het jaar dat we eindelijk aan de lente en de zomer kunnen gaan denken. Als je dit leest, betekent dit dat je op zijn minst een beetje nieuwsgierig bent naar buitenmeubilair en meer wilt weten over de materialen die worden gebruikt om ze te...