klavertje vier
Bestaat Geluk wel echt?

Sommige mensen lijken geluk te hebben. Alles wat ze aanraken verandert in goud. Anderen worden achtervolgd door ongeluk.

Het zijn niet alleen mensen die geluk of pech hebben – het kunnen ook afzonderlijke handelingen zijn. Als bij voetbal de bal de paal raakt, zeggen de commentatoren vaak dat de spits pech had. We ruziën soms over de vraag of een daad geluk bracht of niet. Ik zou kunnen zeggen dat je biljartschot geluk was. “Geen geluk; vaardigheid”, zou je kunnen antwoorden. Bij een Malta casino online draait het in sommige gevallen compleet op geluk en is er geen vaardigheid bij betrokken.

Is dit allemaal wel verstandig? Bestaat er echt zoiets als geluk? Hebben sommige mensen er meer van dan anderen (net zoals sommige mensen beter zijn in poolen dan anderen)? Ik denk dat er een heel redelijke manier is om te praten over geluk. Maar geluk bestaat niet. Het is geen eigenschap, zoals massa of een object. Praten over geluk is praten over hoe dingen gemakkelijk hadden kunnen lopen.

Deze opvatting houdt in dat niemand geluk heeft. We kunnen niet echt van iemand zeggen dat hij geluk heeft, dat wil zeggen dat hij het soort persoon is van wie verwacht kan worden dat er gelukkige dingen zullen gebeuren.

Soms wordt gesuggereerd dat geluk alleen bestaat als een bepaalde interpretatie van de kwantummechanica waar is: als causaliteit niet “deterministisch” is. Als natuurkundig determinisme waar is, dan is elke gebeurtenis die zich voordoet volledig voorspelbaar (in principe), door iemand die genoeg weet over het universum en zijn wetten.

Als indeterministische natuurkunde waar is, dan is die voorspelbaarheid niet mogelijk: niemand, hoeveel hij ook weet, kan elke gebeurtenis die gebeurt voorspellen, zelfs niet in principe.

Ik weet niet welke interpretatie van kwantummechanica waar is, maar het lijkt me onwaarschijnlijk dat we dat debat moeten beslechten om te beslissen of sommige dingen geluk hebben. Het lijkt me duidelijk dat de persoon die door de bliksem werd getroffen (op een heldere dag, als je wilt) pech had, en dat de persoon die de lotto wint geluk heeft.

Dit is hoe ik geluk begrijp. Ik denk dat iemand geluk (of pech) heeft als er twee dingen voor gelden: het is (op de een of andere manier) belangrijk voor hem of haar en het had gemakkelijk niet kunnen gebeuren. De tweede voorwaarde heeft wat uitleg nodig.

Zeggen dat iets gemakkelijk niet had kunnen gebeuren is zeggen dat, gegeven hoe de dingen er op het moment ervoor voorstonden, de gebeurtenis heel goed niet had kunnen plaatsvinden. We kunnen dit zien als het naspelen van de gebeurtenis. Als ik de pooltafel opnieuw opzet en je vraag om het schot opnieuw te nemen, kunnen we ontdekken of je schot geluk of vaardigheid was. We zullen het een paar keer moeten doen: misschien heb je twee keer geluk, maar het is erg onwaarschijnlijk dat je tien keer achter elkaar geluk hebt.

Als je elke keer dat je (ongeveer) hetzelfde schot probeert tot zinken brengt, moet ik toegeven: dat is vaardigheid, geen geluk. Maar als het je niet nog een keer lukt, heb je de eerste keer geluk gehad. Op dezelfde manier heeft iemand pech gehad dat hij door de bliksem werd getroffen als het waar is dat als hij zich weer in soortgelijke omstandigheden zou bevinden, hij (waarschijnlijk) niet door de bliksem zou worden getroffen. Als, aan de andere kant, bliksem hier in de buurt zo vaak voorkomt dat elke keer dat iemand naar buiten gaat, hij geraakt wordt, dan had hij geen pech.

Als dit klopt, dan kunnen er geen gelukkige of ongelukkige mensen zijn. Tenminste, er kunnen geen mensen zijn die de eigenschap hebben dat geluk hen overkomt. Of ik geluk heb als ik iets doe, hangt af van hoe vaardig ik ben in het doen van dat soort dingen. Als ik er echt goed in ben, dan heb ik minder geluk als ik slaag dan als ik er slecht in ben.

Dus hoe vaker iemand iets overkomt, hoe minder geluk erbij betrokken is. Natuurlijk kan iemand twee keer geluk of pech hebben: de bliksem kan twee keer inslaan. Maar iemand die twee keer of vaker geluk heeft, is geen geluksvogel: zijn geluk in het verleden geeft ons geen reden om geluk in de toekomst te verwachten.

Er is één manier waarop we kunnen zeggen dat iemand geluk of pech heeft. In plaats van een gebeurtenis te vergelijken met wat we zouden verwachten dat er zou gebeuren, gegeven ongeveer dezelfde omstandigheden, kunnen we de omstandigheden of eigenschappen van een persoon vergelijken met wat statistisch normaal is voor een groep. Met behulp van dit soort maatstaven kunnen we zeggen dat iemand die zwaar gehandicapt geboren is pech heeft en iemand die rijk geboren is geluk heeft.

Wat is de relevante groep voor dit soort vergelijkingen? Ik denk niet dat er één goed antwoord is: het hangt af van de context en onze doelen. Voor sommige doeleinden kan een kleinere groep relevant zijn en voor andere een grotere. Dit betekent dat van dezelfde persoon gezegd kan worden dat hij zowel geluk als pech heeft.

Ook interessant

Alles over Rudolf van Soelen (Vader van Sarah)

Alles over Rudolf van Soelen (Vader van Sarah)

We kennen Sarah van Soelen allemaal wel als influencer, model én de ex-vriendin van André Hazes jr. Maar wist je dat zij ook een bekende vader heeft? Rudolf van Soelen is een zeer succesvol zakenman en heeft daarmee ook een gigantisch vermogen opgebouwd. Een heel...

Wie is de extreemrechtse Denis Kapustin precies?

Denis Kapustin is een van de weinige Russen die wél wordt gewaardeerd in Oekraïne, al is dat lang niet door iedereen. Hij heeft de Russische president Vladimir Poetin de rug toegekeerd en vecht met zijn Russische Vrijwilligerskorps mee aan de zijde van Oekraïne....

Een appartement huren in Amsterdam: Volledige gids voor expats

Een appartement huren in Amsterdam: Volledige gids voor expats

De vraag naar woningen in Amsterdam door expats blijft groeien. De schoonheid, cultuur en hoge levenskwaliteit maken de stad aantrekkelijk voor de duizenden expats die hier wonen. Maar het is geen geheim dat de vastgoedprijzen en de eisen van verhuurders door de jaren...

Een betere Band met je Kat krijgen: 4 Tips

Een betere Band met je Kat krijgen: 4 Tips

Veel mensen hebben het idee dat het moeilijk is om een band op te bouwen met een kat. Moeilijker dan met een hond bijvoorbeeld. Maar in principe hoeft dat niet het geval te zijn. Als je maar weet hoe je met een kat om moet gaan. Benieuwd naar tips en uitleg? Lees...

Zo Onderhoud je Gouden Sieraden

Zo Onderhoud je Gouden Sieraden

Gouden sieraden, zoals 14k, 18k en 24k gouden oorbellen dames, zijn niet alleen een prachtige toevoeging aan je collectie, maar ook waardevolle investeringen die generaties lang kunnen meegaan. Met de juiste zorg kun je hun glans en schoonheid behouden, zodat je er...