B-52: oude wolf in nieuwe schaapskleren

De beruchte B-52 ” Stratofortress” bommenwerper met nieuwe motoren. Zo gaat de oudgediende – eerste vlucht in 1952 – eruit zien met de F130 van Rolls Royce.

Boeing is druk aan het testen met een schaalmodel, op vier procent van de werkelijke grootte. Ze gebruiken een maximum snelheid van Mach 0,92. Oftewel 1130 kilometer per uur.

Het model lijkt precies op het model dat ingenieurs hebben gebruikt in de jaren vijftig, meer dan 80 jaar geleden.

De US Air Force vliegt alleen nog met de B-52H, de laatste is gebouwd in 1962. De antieke bommenwerper beschikt over acht motoren, in vier zogeheten engine pods.

De F130 motoren zijn veel zuiniger dat de voorganger. Maar ze zijn ook groter, dus er zijn nieuwe behuizingen ontworpen. Dit zijn de zogeheten nacelles waar de motoren in zitten.

De B-52 is niet goedkoop. Een uurtje vliegen (met oude motoren) kost bijna 75.000 euro. Dat bedrag gaat flink omlaag met de nieuwe F130 van Rolls Royce. De zuinige motor is het militaire broertje van de BR700, die hangt onder de Gulfstream G550 en G650 privéjets.

Klaar voor de toekomst. Met zijn nieuwe motoren en moderne electronica kan de onverwoestbare B-52 doorvliegen tot 2050. En wie zal het zeggen, ook nog erna.

Ook interessant

Alles over Afshin Momadi (Afkomst, Vermogen, Leeftijd)

Alles over Afshin Momadi (Afkomst, Vermogen, Leeftijd)

In Nederland krijgt hij misschien niet veel aandacht, maar internationaal is Afshin Momadi wel degelijk een bekendheid. Hier wordt hij vooral gezien als de ex-vriend van Jaimie Vaes. Dat doet echter geen recht aan zijn indrukwekkende carrière. In dit artikel lees je...

De Voor- en Nadelen van Houten Wandpanelen

De Voor- en Nadelen van Houten Wandpanelen

Of je nu een warme, natuurlijke uitstraling wil toevoegen aan je woonkamer, slaapkamer of kantoor, houten panelen zijn een esthetische keuze. Nu vraag je je af welke je moet kiezen, waar je ze het beste kunt gebruiken en wat een goede prijs is. In deze blog geven we...

De 5 Beste Tuinmeubel Materialen: Voor- en Nadelen

De 5 Beste Tuinmeubel Materialen: Voor- en Nadelen

Het is bijna de tijd van het jaar dat we eindelijk aan de lente en de zomer kunnen gaan denken. Als je dit leest, betekent dit dat je op zijn minst een beetje nieuwsgierig bent naar buitenmeubilair en meer wilt weten over de materialen die worden gebruikt om ze te...