quinoa salade
Top 5 Gezondheidsvoordelen van Quinoa

Quinoa, uitgesproken als ‘kinoa’, is een glutenvrij alternatief voor zetmeelrijke granen. Hoewel het vaak een soortgelijke rol speelt als granen in gerechten, is quinoa eigenlijk een zaad uit dezelfde familie als bieten, snijbiet en spinazie. Het bevat veel eiwitten en is een belangrijke plantaardige bron van alle negen essentiële aminozuren. Quinoa wordt al duizenden jaren verbouwd in Zuid-Amerika (Peru, Chili en Bolivia) en vormde het hoofdvoedsel van de Inca’s en hun nakomelingen. In de afgelopen jaren hebben fijnproevers het geprezen als een superieur alternatief voor bulgur tarwe, couscous en rijst.

Voordelen van quinoa

Een portie van 100g gekookte quinoa levert:

  • 120 Kcal/503KJ
  • 4,4g eiwit
  • 1,9g vet
  • 19,4g koolhydraten
  • 2,8g vezels
  • 17mg calcium
  • 64 mg magnesium

Voor mensen die een veganistisch of plantaardig dieet volgen, is quinoa een waardevolle toevoeging aan het dieet. Net als boekweit heeft quinoa een uitstekend aminozuurprofiel, met alle negen essentiële aminozuren.

Wat zijn de 5 belangrijkste gezondheidsvoordelen van quinoa?

kommetje gekookte quinoa

1. Kan het risico op chronische ziekten verlagen

Quinoa bevat veel ontstekingsremmende fytonutriënten, waardoor het mogelijk gunstig is voor de menselijke gezondheid bij de preventie en behandeling van ziekten. Quinoa bevat kleine hoeveelheden van de hartgezonde omega-3 vetzuren en heeft, in vergelijking met gewone granen, een hoger gehalte aan enkelvoudig onverzadigd vet.

2. Kan je helpen afvallen

Quinoa is rijk aan vezels en bevat meer eiwitten dan rijst of gerst, en kan daarom gunstig zijn voor mensen die hun gewicht onder controle willen houden. Een verklaring hiervoor is de vullende aard van eiwitten en vezels die ons helpen onze eetlust te beheersen. Quinoa heeft ook een lage glycemische index (GI), dus door de langzamere energieafgifte is het minder waarschijnlijk dat het trek opwekt en honger stimuleert. Bekijk hier een aantal quinoa salade recepten.

3. Kan helpen de bloedsuikerspiegel in balans te brengen

Hoewel er meer onderzoek nodig is, suggereert een klein aantal onderzoeken dat quinoa de triglyceridenspiegel kan verbeteren en de bloedsuikerspiegel beter in balans kan brengen.

4. Geschikt voor mensen met coeliakie en glutenintolerantie

Quinoa is van nature glutenvrij en heeft een hoge voedingswaarde, waardoor het een ideale optie is voor mensen die geen glutenhoudende granen kunnen eten, zoals mensen met coeliakie. Omdat quinoa veel vezels bevat, is het een betere keuze voor een gezonde darm- en spijsvertering dan geraffineerde gluten alternatieven zoals rijst- of aardappelmeel.

5. Kan de darmgezondheid verbeteren

Studies suggereren dat quinoa de darmgezondheid kan verbeteren door de diversiteit van nuttige darmbacteriën te vergroten en de ontstekingssymptomen van aandoeningen zoals colitis te verminderen. Quinoa werkt als een prebioticum en levert de brandstof voor nuttige darmbacteriën, waardoor ze goed gedijen.

Is quinoa veilig voor iedereen?

Quinoa is een van de minst allergene ‘granen’ en allergische reacties komen zelden voor. De natuurlijke bestanddelen van de zaden, saponinen genaamd, kunnen echter de oorzaak zijn van sommige bijwerkingen. Het is mogelijk om deze stoffen te verwijderen door quinoa grondig te spoelen of voor te weken voor gebruik.

Ook interessant

Top 7 beste IPA’s op een Rijtje

Top 7 beste IPA’s op een Rijtje

India Pale Ales (IPA's) zijn een van de meest populaire en veelzijdige biersoorten ter wereld. Er zijn talloze stijlen van IPA's, elk met hun eigen unieke kenmerken en smaakprofielen. In deze blog duiken we in enkele van de meest bekende en geliefde stijlen van IPA's....

Het Vegan Dieet, is het nou wel zo Gezond?

Het Vegan Dieet, is het nou wel zo Gezond?

In de afgelopen jaren is veganisme ontzettend toegenomen in populariteit. Wat ooit begon als een niche levensstijl is uitgegroeid tot een populaire keuze voor mensen over de hele wereld die streven naar een gezonder en duurzamer leven. Supermarkten en restaurants...

5 Vragen en Antwoorden over Biologische Wijnen

5 Vragen en Antwoorden over Biologische Wijnen

Hecht je waarde aan de natuur en het milieu? Dan kies je waarschijnlijk zoveel mogelijk voor biologische producten. Logisch, want deze worden op verantwoorde wijze geproduceerd. Dit geldt niet alleen voor steeds meer zuivel, vlees, fruit en groente, maar ook voor...

De onmisbare Keukenapparatuur voor Horeca-ondernemers

De onmisbare Keukenapparatuur voor Horeca-ondernemers

Wanneer je begint met een eigen horecaonderneming, zijn er een heleboel dingen waar je aan moet denken. Je hebt een pand nodig, een website en natuurlijk geschikte horeca apparatuur. Als je net nieuw bent in de business, kan het best een uitdaging zijn om uit te...

Feiten over glutenallergie (en voedsel)

Feiten over glutenallergie (en voedsel)

Mensen die last hebben van glutenallergie hebben het niet makkelijk. Het is een chronische aandoening die je hele leven kan veranderen. Je moet scherp letten op je voeding, daar mogen geen gluten in zitten. Glutenallergie (coeliakie oftewel glutenintolerantie) is een...