Tuin op het noorden, feit en fictie

‘Wat is het leven fijn als de zon schijnt’. Iedereen wil zon in de tuin. De ‘tuin op het zuiden’ is gewild, op een website als funda.nl is ‘tuin op het noorden’ niet populair bij de meeste huizenzoekers. Want, in zo’n tuin, zo denkt men, daar komt de zon niet.<?p>

Uiteraard is er schaduw in een tuin op het noorden. Maar als je een iets grotere tuin hebt, dan kun je achterin heerlijk van de zon genieten, van mei tot oktober. Tenminste, als je huis niet te hoog is! De meeste eigenaren van een tuin op het noorden plaatsen hun terras aan de achterkant van de tuin, waar de meeste zon is. Als het zonlicht in de middag en avond te fel en te warm is, dan is het natuurlijk handig om een stokparasol te gebruiken.

Er zijn mensen die bewust kiezen voor een tuin op het noorden. Zij vinden het een verademing, vergeleken met een tuin op het zuiden waar je wegbrandt op een tropische dag. Als het hoogzomer is, dan gaat de zon in het noordwesten onder, dus met een tuin op het noorden kun je heerlijk van de zonsondergang genieten.

Let er wel op dat je in een tuin op het noorden niet te hoge afscheidingen plaatst, want die kunnen de tuin donkerder maken dan je zou willen.

In de zomer, als de zon hoog aan de hemel staat, heeft de tuin op het noorden genoeg licht. Maar, als de dagen korter worden, dan staat de zon lager en zal het grootste gedeelte van de dag achter het huis verdwijnen. Dus dan heb je bijna geen zon in de tuin, veel planten hebben in die situatie moeite met groeien. Daarom raden hoveniers aan om planten te kiezen die houden van (half)schaduw.

Ook interessant