Ruimtetelescoop fotografeert ‘monster’

De James Webb ruimtetelescoop heeft ‘een echt monster’ in de ruimte gefotografeerd, laat Nasa weten. Het lijkt op iets uit een horrorfilm, maar het is een stoffig sterrenstelsel dat jaarlijks honderden sterren baart. Astronomen van de Universiteit van Texas ontdekten de angstaanjagende afbeelding in de datastroom van de telescoop en identificeerden het als sterrenstelsel AzTECC71.

Dit sterrenstelsel is ongeveer 900 miljoen jaar na de oerknal gevormd. Behalve een mooi plaatje – dat enigszins is opgepoetst voor maximaal effect – levert deze data ook nuttig onderzoeksmateriaal. Want wat we zien is een ‘incubator’ van nieuwe sterren en planeten. Zo moeten onze zon en aarde ook ooit zijn ontstaan. Door dit stelsel te bestuderen, moeten we dat beter gaan begrijpen.

Ook interessant

11 Bizarre Feiten over de Goliath Spin

11 Bizarre Feiten over de Goliath Spin

Spinnen zijn een onderwerp van zowel morbide nieuwsgierigheid als rabiate afkeer voor arachnofoben, mogelijk al voordat de moderne mens was uitgevonden. Maar terwijl er enig bewijs is van inherente angst voor slangen bij primaten in gevangenschap (wat suggereert dat...