the culture of narcissism
Narcist Herkennen aan 1 Vraag

Om een narcist te vinden, vraag je ze gewoon allemaal op te staan. Volgens een nieuw onderzoek (gebaseerd op 11 afzonderlijke experimenten) kan de diagnostische test voor narcisme met 40 vragen vaak worden overgeslagen ten gunste van een enkele, botte vraag.

Ben jij een narcist?

Samen toonden de 11 experimenten aan dat personen die hoog scoorden op de oude evaluatie zeer waarschijnlijk bevestigend antwoordden. “Het is eigenlijk best cool, want narcisten zijn niet bang om je te vertellen dat ze narcistisch zijn,” zei Brad Bushman, co-auteur van het onderzoek en professor in communicatie en psychologie aan The Ohio State University. “Als je mensen vraagt of ze losse seks hebben of drugs gebruiken, zullen ze waarschijnlijk niet eerlijk tegen je zijn. Maar narcisten schamen zich gewoon niet voor hun narcisme,” zei hij, “En dat zullen ze je vertellen.”

De resultaten lijken wel logisch: narcisten zijn per definitie egoïstisch, op zichzelf gericht en ijdel. Hieruit zou volgen dat een echte narcist zelfabsorptie niet als iets negatiefs zou zien. En omdat narcisten een gebrek aan empathie hebben, kunnen ze waarschijnlijk moeilijk begrijpen waarom het verlangen om zichzelf op de eerste plaats te zetten als een negatieve eigenschap wordt gezien.

Het is geweldig dat een enkele vraag mensen met deze eigenschap kan identificeren, zei Bushman, want dat maakt het makkelijker om onderzoek te doen. “Er zijn schalen met één enkel item voor andere eigenschappen, zoals bijvoorbeeld eigenwaarde,” zei Bushman, “Maar de bestaande maat voor narcisme is 40 items lang.”

Met zo’n omslachtige test kunnen onderzoekers moeite hebben om deelnemers zover te krijgen dat ze de enquête afmaken. Terwijl het beantwoorden van een enkele vraag ongeveer 20 seconden kan duren, zou het werken met dezelfde snelheid de traditionele test meer dan 13 minuten laten duren.

“Maar het is een belangrijke persoonlijkheidsdimensie om te meten,” zei Bushman. “Het is slecht voor het individu, want als je al denkt dat je geweldig bent ga je geen moeite doen om jezelf te verbeteren. En het is ook slecht voor de samenleving, want als je egoïstisch bent zul je minder snel een coöperatief en behulpzaam lid van je gemeenschap zijn.”

Uit eerder onderzoek van Bushman is gebleken dat narcisme steeds vaker voorkomt, dus hij hoopt dat het hebben van zo’n korte testmetriek meer studie zal aanmoedigen. “In het huidige digitale tijdperk, waarin iedereen zichzelf aan de wereld kan laten zien, wordt narcisme steeds meer een probleem,” zei Bushman. “Sociale media is absoluut gerelateerd aan narcistisch gedrag.” En naarmate narcisme toeneemt, zal empathie verder afnemen.

“Ik bestudeer agressie al zo’n 30 jaar, en ik heb gezien dat de meest schadelijke overtuiging die iemand kan hebben is dat hij superieur is aan anderen,” zei Bushman. “Mannen zijn beter dan vrouwen, mijn ras is beter dan jouw ras, mijn religie is superieur aan jouw religie. Als mensen geloven dat ze beter zijn dan andere mensen, handelen ze daar ook naar.”

Hij hoopt dat meer onderzoek ons kan helpen te begrijpen waar narcisme vandaan komt, en ons misschien kan helpen het tij te keren. “Als mensen zouden kunnen geloven dat iedereen op de planeet deel uitmaakt van dezelfde menselijke familie en hetzelfde respect verdient, zouden zoveel problemen opgelost zijn,” zei hij.

Ook interessant

Is een Halslift de juiste Keuze voor jou?

Is een Halslift de juiste Keuze voor jou?

Een halslift is een steeds populairdere cosmetische ingreep die je kan helpen om er jonger uit te zien door de huid en spieren in je hals strakker te maken. Als je last hebt van een slappe huid of hangende spieren in de hals, kan een halslift uitkomst bieden. Dr...

Top 7 beste IPA’s op een Rijtje

Top 7 beste IPA’s op een Rijtje

India Pale Ales (IPA's) zijn een van de meest populaire en veelzijdige biersoorten ter wereld. Er zijn talloze stijlen van IPA's, elk met hun eigen unieke kenmerken en smaakprofielen. In deze blog duiken we in enkele van de meest bekende en geliefde stijlen van IPA's....

Het Vegan Dieet, is het nou wel zo Gezond?

Het Vegan Dieet, is het nou wel zo Gezond?

In de afgelopen jaren is veganisme ontzettend toegenomen in populariteit. Wat ooit begon als een niche levensstijl is uitgegroeid tot een populaire keuze voor mensen over de hele wereld die streven naar een gezonder en duurzamer leven. Supermarkten en restaurants...

Top 5 Gezondheidsvoordelen van Quinoa

Top 5 Gezondheidsvoordelen van Quinoa

Quinoa, uitgesproken als 'kinoa', is een glutenvrij alternatief voor zetmeelrijke granen. Hoewel het vaak een soortgelijke rol speelt als granen in gerechten, is quinoa eigenlijk een zaad uit dezelfde familie als bieten, snijbiet en spinazie. Het bevat veel eiwitten...

5 Vragen en Antwoorden over Biologische Wijnen

5 Vragen en Antwoorden over Biologische Wijnen

Hecht je waarde aan de natuur en het milieu? Dan kies je waarschijnlijk zoveel mogelijk voor biologische producten. Logisch, want deze worden op verantwoorde wijze geproduceerd. Dit geldt niet alleen voor steeds meer zuivel, vlees, fruit en groente, maar ook voor...