the culture of narcissism
Narcist Herkennen aan 1 Vraag

Om een narcist te vinden, vraag je ze gewoon allemaal op te staan. Volgens een nieuw onderzoek (gebaseerd op 11 afzonderlijke experimenten) kan de diagnostische test voor narcisme met 40 vragen vaak worden overgeslagen ten gunste van een enkele, botte vraag.

Ben jij een narcist?

Samen toonden de 11 experimenten aan dat personen die hoog scoorden op de oude evaluatie zeer waarschijnlijk bevestigend antwoordden. “Het is eigenlijk best cool, want narcisten zijn niet bang om je te vertellen dat ze narcistisch zijn,” zei Brad Bushman, co-auteur van het onderzoek en professor in communicatie en psychologie aan The Ohio State University. “Als je mensen vraagt of ze losse seks hebben of drugs gebruiken, zullen ze waarschijnlijk niet eerlijk tegen je zijn. Maar narcisten schamen zich gewoon niet voor hun narcisme,” zei hij, “En dat zullen ze je vertellen.”

De resultaten lijken wel logisch: narcisten zijn per definitie egoïstisch, op zichzelf gericht en ijdel. Hieruit zou volgen dat een echte narcist zelfabsorptie niet als iets negatiefs zou zien. En omdat narcisten een gebrek aan empathie hebben, kunnen ze waarschijnlijk moeilijk begrijpen waarom het verlangen om zichzelf op de eerste plaats te zetten als een negatieve eigenschap wordt gezien.

Het is geweldig dat een enkele vraag mensen met deze eigenschap kan identificeren, zei Bushman, want dat maakt het makkelijker om onderzoek te doen. “Er zijn schalen met één enkel item voor andere eigenschappen, zoals bijvoorbeeld eigenwaarde,” zei Bushman, “Maar de bestaande maat voor narcisme is 40 items lang.”

Met zo’n omslachtige test kunnen onderzoekers moeite hebben om deelnemers zover te krijgen dat ze de enquête afmaken. Terwijl het beantwoorden van een enkele vraag ongeveer 20 seconden kan duren, zou het werken met dezelfde snelheid de traditionele test meer dan 13 minuten laten duren.

“Maar het is een belangrijke persoonlijkheidsdimensie om te meten,” zei Bushman. “Het is slecht voor het individu, want als je al denkt dat je geweldig bent ga je geen moeite doen om jezelf te verbeteren. En het is ook slecht voor de samenleving, want als je egoïstisch bent zul je minder snel een coöperatief en behulpzaam lid van je gemeenschap zijn.”

Uit eerder onderzoek van Bushman is gebleken dat narcisme steeds vaker voorkomt, dus hij hoopt dat het hebben van zo’n korte testmetriek meer studie zal aanmoedigen. “In het huidige digitale tijdperk, waarin iedereen zichzelf aan de wereld kan laten zien, wordt narcisme steeds meer een probleem,” zei Bushman. “Sociale media is absoluut gerelateerd aan narcistisch gedrag.” En naarmate narcisme toeneemt, zal empathie verder afnemen.

“Ik bestudeer agressie al zo’n 30 jaar, en ik heb gezien dat de meest schadelijke overtuiging die iemand kan hebben is dat hij superieur is aan anderen,” zei Bushman. “Mannen zijn beter dan vrouwen, mijn ras is beter dan jouw ras, mijn religie is superieur aan jouw religie. Als mensen geloven dat ze beter zijn dan andere mensen, handelen ze daar ook naar.”

Hij hoopt dat meer onderzoek ons kan helpen te begrijpen waar narcisme vandaan komt, en ons misschien kan helpen het tij te keren. “Als mensen zouden kunnen geloven dat iedereen op de planeet deel uitmaakt van dezelfde menselijke familie en hetzelfde respect verdient, zouden zoveel problemen opgelost zijn,” zei hij.

Ook interessant

Omgaan met Negatieve Mensen: 10 Manieren

Omgaan met Negatieve Mensen: 10 Manieren

Er gebeuren elke dag slechte dingen en het zou naïef zijn van iemand om de rol van Pollyanna aan te nemen, wat er ook met hem of haar gebeurt in het leven. De ene dag gaat het goed en de volgende dag gaat het slecht - zo werkt het leven nu eenmaal. Je doet je best om...

Zo kan je Slechte Vrienden herkennen

Zo kan je Slechte Vrienden herkennen

Vrienden zijn een belangrijk onderdeel van het leven - ze maken je leven beter door sociale en emotionele steun te bieden, gezelschap te bieden en je stemming te verbeteren. Gedurende je hele leven kan het onderhouden van positieve vriendschappen leiden tot een betere...

Hoe omgaan met Teleurstelling? 10 Manieren

Hoe omgaan met Teleurstelling? 10 Manieren

Wat is teleurstelling? Ontdek wat teleurstelling inhoudt en leer hoe je de emoties die gepaard gaan met teleurstelling kunt overwinnen. Of we nu worden afgewezen voor een sollicitatiegesprek, zakken voor een toets waar we de hele nacht voor hebben gestudeerd of de...

Wanneer ben je echt Verslaafd aan Alcohol?

Wanneer ben je echt Verslaafd aan Alcohol?

Alcohol is een diepgeworteld onderdeel van veel culturen en kan vaak gevonden worden bij sociale gelegenheden, feesten en vieringen. Maar wanneer mondiale pleziertjes overslaan in een verstikkende afhankelijkheid, dan spreekt men van 'verslaving alcohol'. Deze...

Hoe omgaan met een Collega die je niet mag?

Hoe omgaan met een Collega die je niet mag?

Tegen de tijd dat je volwassen bent, ben je een expert in het beoordelen van jezelf en anderen. Je hebt jaren de tijd gehad om helder te krijgen met wat voor soort mensen je van nature goed overweg kunt en met wie niet. Op het werk hebben we allemaal gezien hoe...

Hoe Steun je iemand die door een Scheiding heengaat?

Hoe Steun je iemand die door een Scheiding heengaat?

Het spreekt voor zich dat een scheiding een van de moeilijkste dingen is die iemand kan meemaken. En als een vriend of geliefde door een scheiding gaat, kan het voelen alsof je maar zoveel kunt doen of zeggen om hem of haar te steunen. 1. Eer hun reis. Het pad naar...