Alles wat je moet weten over incontinentie

Zo’n 1 miljoen Nederlanders kampen met incontinentie. Een aandoening waarop een groot gevoel van schaamte rust. Terwijl de cijfers duidelijk zijn: je bent niet alleen! In dit artikel lees je wat incontinentie precies inhoudt en wat je ertegen kunt doen.

Wat is incontinentie?

Incontinentie is een aandoening waarbij iemand urine en/of ontlasting niet op kan houden, wat leidt tot ongewild verlies van urine en/of ontlasting. Er zijn twee vormen incontinentie: urine-incontinentie en ontlasting-incontinentie. Beide vormen bestaan weer uit diverse soorten.

Urine-incontinentie

  • Stress- of inspanningsincontinentie: Bij stressincontinentie wordt urine verloren als er druk op de blaas staat. Dit kan gebeuren bij hoesten en niezen, maar ook bij bepaalde inspanningen als lachen, tillen, traplopen, rennen of springen.
  • Aandrangincontinentie: Bij aandrangincontinentie (ook wel overactieve blaas) ontstaat er een plotselinge, dwingende aandrang om te plassen, gevolgd door ongecontroleerd urineverlies.
  • Overloopincontinentie: Bij overloopincontinentie of druppelincontinentie ontstaat urineverlies doordat de blaas vol zit. Ook bij last van druk in de buik, kan de blaas overlopen zonder dat daar iets tegen te doen is.

Ontlasting-incontinentie

Ontlasting-incontinentie betekent dat het niet lukt om ontlasting op te houden, er geen aandrang wordt gevoeld, het niet lukt om winden in te houden en/of dat er sprake is van slijmverlies uit de anus.

Incontinentie kan diverse oorzaken hebben. Het is belangrijk om bij incontinentie altijd contact op te nemen met de (huis)arts, om de oorzaak te achterhalen en behandeling te kunnen bespreken.

Wat kun je doen tegen incontinentie?

Er zijn allerlei manieren om incontinentie te voorkomen of te verminderen. Over het algemeen geldt dat het belangrijk is om een gezonde leefstijl aan te houden, tijdig naar het toilet gaan, (onder)kleding te dragen die vlot uitgetrokken kan worden en oefeningen te doen om de bekkenbodemspieren te versterken.

Het is belangrijk om voldoende, maar niet teveel, te eten en te drinken. Het beste wordt zowel eten als drinken over de dag verspreid. Vermijd voeding die de blaas- of darmwand irriteren, zoals gekruid eten, koffie, alcohol en koolzuurhoudende dranken.

Ook is er allerlei incontinentiemateriaal verkrijgbaar om de urine of ontlasting op te vangen, zoals inlegkruisjes, maandverband of luiers voor volwassenen.

Ook interessant

Omgaan met Negatieve Mensen: 10 Manieren

Omgaan met Negatieve Mensen: 10 Manieren

Er gebeuren elke dag slechte dingen en het zou naïef zijn van iemand om de rol van Pollyanna aan te nemen, wat er ook met hem of haar gebeurt in het leven. De ene dag gaat het goed en de volgende dag gaat het slecht - zo werkt het leven nu eenmaal. Je doet je best om...

Zo kan je Slechte Vrienden herkennen

Zo kan je Slechte Vrienden herkennen

Vrienden zijn een belangrijk onderdeel van het leven - ze maken je leven beter door sociale en emotionele steun te bieden, gezelschap te bieden en je stemming te verbeteren. Gedurende je hele leven kan het onderhouden van positieve vriendschappen leiden tot een betere...

Hoe omgaan met Teleurstelling? 10 Manieren

Hoe omgaan met Teleurstelling? 10 Manieren

Wat is teleurstelling? Ontdek wat teleurstelling inhoudt en leer hoe je de emoties die gepaard gaan met teleurstelling kunt overwinnen. Of we nu worden afgewezen voor een sollicitatiegesprek, zakken voor een toets waar we de hele nacht voor hebben gestudeerd of de...

Wanneer ben je echt Verslaafd aan Alcohol?

Wanneer ben je echt Verslaafd aan Alcohol?

Alcohol is een diepgeworteld onderdeel van veel culturen en kan vaak gevonden worden bij sociale gelegenheden, feesten en vieringen. Maar wanneer mondiale pleziertjes overslaan in een verstikkende afhankelijkheid, dan spreekt men van 'verslaving alcohol'. Deze...

Hoe omgaan met een Collega die je niet mag?

Hoe omgaan met een Collega die je niet mag?

Tegen de tijd dat je volwassen bent, ben je een expert in het beoordelen van jezelf en anderen. Je hebt jaren de tijd gehad om helder te krijgen met wat voor soort mensen je van nature goed overweg kunt en met wie niet. Op het werk hebben we allemaal gezien hoe...

Hoe Steun je iemand die door een Scheiding heengaat?

Hoe Steun je iemand die door een Scheiding heengaat?

Het spreekt voor zich dat een scheiding een van de moeilijkste dingen is die iemand kan meemaken. En als een vriend of geliefde door een scheiding gaat, kan het voelen alsof je maar zoveel kunt doen of zeggen om hem of haar te steunen. 1. Eer hun reis. Het pad naar...