Wanneer heb je een ijzertekort en wat kun je eraan doen?
Wanneer heb je een ijzertekort en wat kun je eraan doen?

IJzer is iets wat je écht nodig hebt. Het is belangrijk voor je energieniveau en heeft een positief effect op je immuunsysteem. In de winter kun je dat dus extra goed gebruiken. Gelukkig kun je dit met gemak uit voeding halen, maar welke voedingsmiddelen zijn rijk aan ijzer?

IJzer ondersteunt de aanmaak van hemoglobine: een eiwit in de rode bloedcellen. Dat zorgt ervoor dat er zuurstof door je lichaam stroomt, wat nodig is voor de verbranding van voedingsstoffen. Daardoor krijg je meer energie.

Er bestaan twee soorten ijzer

In conclusie is ijzer op je bord dus heel belangrijk, maar wat is het eigenlijk? Je hebt twee soorten ijzer: heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer kun je alleen vinden in dierlijke producten, zoals zo’n sappige biefstuk.

Non-heemijzer vind je zowel in dierlijke als plantaardige producten. Zo’n 90% van wat we eten is non-heemijzer. Denk aan groene groenten als spinazie.

ijzer-voeding-supplemeneten
Foto: Freepik

Deze signalen wijzen op een ijzertekort

Een ijzertekort kan je op…

 

Lees verder bij manly.nl

Ook interessant

Jake Paul (vriendje Jutta) spreekt opeens vloeiend Nederlands

Jake Paul (vriendje Jutta) spreekt opeens vloeiend Nederlands

Een jaar terug probeerde Jutta Leerdam het Nederlands van haar Amerikaanse vrijer al bij te schaven, al kwam het toen niet veel verder dan een 'alsjeblieft' en 'dankjewel'. Nu blijkt die Jake Paul toch een knoeperd van een taalknobbel te hebben, want de beste man...

Dít is de Mol in WIDM 2024 volgens oud-winnaar Daniël Verlaan

Dít is de Mol in WIDM 2024 volgens oud-winnaar Daniël Verlaan

Wie is de Mol? 2024 is in volle gang – en het duurt niet héél lang meer voordat we ontdekken wie de grote saboteur was dit seizoen. Oud-winnaar Daniël Verlaan denkt het overigens al bijna zeker te weten: dít is de Mol in Wie is de Mol? 2024. Ook geeft hij de ultieme...