Voor het eerst bacterie close-up

Brits-Nederlandse onderzoekers hebben naar eigen zeggen de eerste close-up van een levende bacterie gemaakt. De foto’s tonen aan dat hun buitenste beschermlaag anders is opgebouwd dan eerder werd gedacht. Dat kan grote gevolgen hebben voor het onderzoek naar antibiotica en andere medicijnen.

De foto’s zijn afkomstig van het team rond Biofysicus Bart Hoogenboom van University College London. Ze zijn gepubliceerd in het vakblad Pnas.

Op de foto’s van een e-coli bacterie – de ziekteverwekker waardoor je aan de diarree gaat – is goed het buitenmembraan te zien. Dat vormt een barrière tegen antibiotica en draagt er in belangrijke mate toe bij dat besmettelijke bacteriën resistent kunnen worden tegen behandeling. Het was echter tot nu toe niet duidelijk hoe deze barrière er precies uitziet.

Nu blijken in het buitenmembraan een soort vlekken van suiker-vetverbindingen voor te komen. Die veroorzaken barsten in het beschermende schild van de bacterie. Daar zouden medicijnen kunnen binnendringen.

De onderzoekers gebruikten minuscule naaldjes om het oppervlak van de bacterie te scannen en de moleculaire structuren zichtbaar te maken – die zeer onregelmatig bleken te zijn. Het leverde een haarscherp beeld op dat de wetenschap een stuk verder gaat helpen. Zeker nu antibiotica steeds vaker onbruikbaar zijn omdat bacteriën resistent zijn geworden. Een nieuwe klasse van deze medicijnen kan wellicht door het pantser van de bacterie heen breken.

Ook interessant

Alles over Afshin Momadi (Afkomst, Vermogen, Leeftijd)

Alles over Afshin Momadi (Afkomst, Vermogen, Leeftijd)

In Nederland krijgt hij misschien niet veel aandacht, maar internationaal is Afshin Momadi wel degelijk een bekendheid. Hier wordt hij vooral gezien als de ex-vriend van Jaimie Vaes. Dat doet echter geen recht aan zijn indrukwekkende carrière. In dit artikel lees je...

De Voor- en Nadelen van Houten Wandpanelen

De Voor- en Nadelen van Houten Wandpanelen

Of je nu een warme, natuurlijke uitstraling wil toevoegen aan je woonkamer, slaapkamer of kantoor, houten panelen zijn een esthetische keuze. Nu vraag je je af welke je moet kiezen, waar je ze het beste kunt gebruiken en wat een goede prijs is. In deze blog geven we...

De 5 Beste Tuinmeubel Materialen: Voor- en Nadelen

De 5 Beste Tuinmeubel Materialen: Voor- en Nadelen

Het is bijna de tijd van het jaar dat we eindelijk aan de lente en de zomer kunnen gaan denken. Als je dit leest, betekent dit dat je op zijn minst een beetje nieuwsgierig bent naar buitenmeubilair en meer wilt weten over de materialen die worden gebruikt om ze te...