Koning vliegt voor 85.000 euro tijdens vakantie

De zomervakantie is weer afgelopen voor de meeste mensen. En dat geldt ook voor koning Willem-Alexander en zijn gezin. Hij vloog afgelopen zondag met regeringsvliegtuig PH-GOV (GOV=government,regering) van Athene naar Schiphol. De kosten van dit soort vliegreisjes lopen aardig in de papieren.

De heenvlucht was op 8 juli. Voor de koning een enkele reis Athene, maar voor de bemanning van de KLM een retourtje. Er was ook een koninklijk heen-en-weertje naar Pisa op zondag 14 augustus. In totaal zes vakantievluchten.

Het regeringstoestel heeft 15 uur en 10.748 kilometer gevlogen tijdens de vakantie. Op basis van het uurbedrag (uit de begroting van de koning) zijn de kosten 84.015 euro.

De koning heeft een budget van 880.000 euro per jaar voor tickets, privéjets en helikopters. Hij mag maximaal 80 uur vliegen met de PH-GOV.

Het regeringstoestel is een luxe versie van de Boeing 737: een zogeheten BBJ (Boeing Business Jet). De vluchtcoördinator van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat krijgt de aanvragen binnen, namens kabinetsleden en Bureau Luchtvaartzaken. Bij deze afdeling van de Dienst Koninklijk Huis (DKH) regelen twee mensen de vliegreizen van de koning.

In september is de PH-GOV geboekt voor een werkbezoek aan Amerika. Het koninklijk paar vliegt dan naar Californië en Texas.

Ook interessant

Zorgeloos Genieten van je Stacaravan

Zorgeloos Genieten van je Stacaravan

Een stacaravan betekent voor velen een tweede huis, een plek waar je tot rust kunt komen en kunt ontsnappen aan de alledaagse drukte. Het is een waardevolle investering in zowel tijd als geld, en het creëert een ruimte voor onvergetelijke herinneringen met vrienden en...

Opkomst van Duurzaam Toerisme

Opkomst van Duurzaam Toerisme

In de afgelopen decennia heeft de wereld inderdaad aanzienlijke veranderingen doorgemaakt op het gebied van toerisme. Wat ooit synoniem stond voor massatoerisme en ecologische onverschilligheid, heeft nu plaatsgemaakt voor een groeiend bewustzijn van duurzaamheid en...

Waarom kiezen mensen voor een all-inclusief vakantie?

Waarom kiezen mensen voor een all-inclusief vakantie?

Ben jij ook toe aan een luxe vakantie? Na het werk plof je op de bank en zit je een beetje voor je uit te staren. Je gaat wat eten, kijkt een paar televisieprogramma's en het is alweer tijd om naar bed te gaan. De volgende dag moet je namelijk weer naar het bed en zo...