teleurgestelde-hond
Hoe omgaan met Teleurstelling? 10 Manieren

Wat is teleurstelling? Ontdek wat teleurstelling inhoudt en leer hoe je de emoties die gepaard gaan met teleurstelling kunt overwinnen.

Of we nu worden afgewezen voor een sollicitatiegesprek, zakken voor een toets waar we de hele nacht voor hebben gestudeerd of de loterij verliezen, teleurstelling komt vaak voor in ons leven. Als we teleurstelling voelen, voelen we misschien een verpletterende, hartverscheurende teleurstelling die onze energie wegneemt.

Maar waarom voelen we ons eigenlijk teleurgesteld? Waarom doet teleurstelling zo’n pijn? En nog belangrijker, hoe komen we over die teleurstelling heen?

Wat is teleurstelling? (Definitie Teleurstelling)

Teleurstelling is ongenoegen of het gevoel in de steek gelaten te worden doordat iemands hoop of verwachtingen niet uitkomen. In feite is het zo dat hoe meer verwachtingen we hebben – voor het gedrag van mensen, voor onze levensresultaten, voor dagelijkse ervaringen, etc. – hoe meer teleurstelling we ons waarschijnlijk zullen voelen. Hoewel teleurstelling onvermijdelijk kan voelen, zijn er acties die we kunnen ondernemen en denkwijzen die we kunnen aannemen om de hoeveelheid teleurstelling die we voelen te beperken en onze teleurstellingen sneller te laten verdwijnen.

Waarom we teleurstelling voelen

Teleurstelling is een emotie die het parasympathische zenuwstelsel stimuleert, het lichaamssysteem dat verantwoordelijk is voor de rust- en spijsverteringsreactie van het lichaam. Hoewel deze reactie ons helpt om kalmte en tevredenheid te voelen, kan het ook leiden tot melancholie, traagheid en gevoelens van hopeloosheid. Het kan ook gepaard gaan met een gevoel van machteloosheid en niets willen doen (Zeelenberg et al., 1998).

“Teleurstelling is een diepgaande manier waarop verdriet wordt ervaren.” Mary C. Lamia, Ph.D., schreef in Psychology Today. “Mensen lijken er alles aan te doen om niet te hoeven erkennen dat ze teleurgesteld zijn en zullen hun denken alle kanten op verdraaien om een echte teleurstelling niet te herkennen.”

Vaker wel dan niet vermijden we inderdaad om onze teleurstelling te erkennen omdat het met finaliteit gepaard gaat. Het dwingt ons toe te geven dat we niet hebben gekregen wat we wilden hebben. Het kan zelfs gemakkelijker zijn om boos te worden dan de realiteit te accepteren van wat teleurstelling met zich meebrengt.

De psychologische voorbereiding op teleurstelling

 • Je verwacht een bepaalde uitkomst.
 • Je gelooft misschien dat je deze uitkomst verdient.
 • Je fantaseert misschien over hoe je leven eruit zou zien naast de uitkomst.
 • Je bent verrast, boos, teleurgesteld (d.w.z. teleurgesteld) als je niet de uitkomst krijgt waar je op hoopte.
 • Je kunt secundaire emoties voelen zoals wrok jegens anderen of de situatie.
 • Je kunt secundaire gedachten van zelfhaat of schuld hebben, afhankelijk van je specifieke projectiestijl (naar buiten gericht of naar binnen gericht).

Het teleurstellingsproces ongedaan maken

Je zult merken dat er manieren zijn om in te grijpen in elk van de bovenstaande stappen en het sneeuwbaleffect dat tot teleurstelling leidt af te remmen. Hier is hoe je het proces bij elk van deze stappen zou kunnen veranderen:

 • Oefen om met de stroom mee te gaan en starre verwachtingen los te laten.
 • Probeer je zelfbeeld niet te koppelen aan een bepaalde uitkomst. Je bent een waardig en waardevol mens, ongeacht de uitkomst.
 • Visualisatie kan een geweldig hulpmiddel zijn voor manifestatie. Als je visualiseert, zorg er dan voor dat je niet te strak vasthoudt aan je doelen. Streef naar flexibiliteit zodat je je beter kunt aanpassen.
 • Je kunt nog steeds wat teleurstelling ervaren, maar dit is het moment om te oefenen met het uitproberen van nieuwe denkwijzen. Je kunt je bijvoorbeeld proberen te richten op de dingen waar je dankbaar voor bent of hoe je dit moment kunt gebruiken om je persoonlijke groei te versnellen.
 • Het komt vaak voor dat een negatieve emotie andere emoties oproept. Als je merkt dat negatieve emoties je overspoelen, probeer dan aanwezig te blijven en ze over je heen te laten stromen (zodat ze niet vast komen te zitten).
 • Als iemand anders jouw teleurstelling heeft veroorzaakt, probeer dan radicale vergeving te beoefenen, waarbij je je herinnert dat alle ervaringen het voordeel hebben dat ze zelfgroei bevorderen.

Waarom teleurstelling zo’n pijn doet

Teleurstelling doet zowel fysiek als mentaal pijn. Het maakt niet uit hoe vaak we het ervaren, de pijn lijkt niet minder te worden. Sommigen van ons voelen zich moe, zwaar en emotioneel verdoofd, terwijl anderen het gevoel hebben dat de wereld te snel om hen heen gaat. Maar waarom gebeurt dit? Waarom doet het pijn?

Het is interessant dat fysieke pijn en sociale pijn regio’s in de hersenen delen (Eisenberger, 2012). Fysieke pijn kan zich dus manifesteren als emotionele pijn en andersom (Schubiner & Betzold, 2010). Teleurstelling kan ons dus eigenlijk pijn in de nek, spierspanning of zelfs voortdurende somatische uitdagingen geven.
De voordelen van teleurstelling
Probeer echter in gedachten te houden dat geen enkele emotie alleen maar slecht is. Emoties helpen ons te leren en ons gedrag aan te passen om onbevredigende ervaringen in de toekomst te voorkomen. Teleurstelling in het bijzonder kan spijt opwekken, wat ons helpt om in de toekomst andere beslissingen te nemen (Bault et al., 2016). Inderdaad, als we kunnen proberen om alle emoties en ervaringen als leermiddelen te zien, worden ze minder bedreigend en kunnen ze ons beter van dienst zijn.

10 Gezonde manieren om teleurstelling te overwinnen

In de woorden van Alexander Pope: “Gezegend is hij die niets verwacht, zal nooit teleurgesteld worden.” Dit is inderdaad een mentaliteit die we zouden kunnen nastreven.

Op dit moment, als iets onze positieve gevoelens en hoopvolle verwachtingen verstoort, kunnen we ons teleurgesteld voelen, tenminste totdat we leren hoe we met deze uitdagende emotie kunnen werken. Na verloop van tijd en met oefening kan teleurstelling niet veel meer worden dan een kleine last. Hier zijn enkele strategieën die je daarbij kunnen helpen:

Video: Hoe om te gaan met teleurstelling

1. Sta jezelf toe om je teleurgesteld te voelen

Erken eerst de teleurstelling waar je net mee te maken hebt gehad. Het ontkennen van de realiteit van een bepaalde situatie, of weigeren er überhaupt over na te denken, maakt de dingen alleen maar erger. Het kan er ook voor zorgen dat je op één plek blijft hangen en niet in staat bent om te werken aan een oplossing voor dat probleem.

Zoals bij veel dingen is de eerste stap om over teleurstelling heen te komen bewustwording. Ja, je bent gezakt voor de test. Ja, je hebt de loterij niet gewonnen. Ja, je hebt geen promotie gekregen. Als het pijn doet, is dat oké. Geef jezelf de tijd om te voelen.

2. Laat je teleurstelling eruit

Volgens een onderzoek over het helen van gebroken harten, herstelden degenen die hun diepste gedachten en gevoelens over hun ervaring opschreven veel sneller dan degenen die dat niet deden. Ze hadden ook een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid in de maanden daarna (Lepore & Greenberg, 2002).

In een ander onderzoek hadden leidinggevenden en ingenieurs die bewust de confrontatie aangingen met hun gevoelens over werkloosheid een veel hogere kans om in de daaropvolgende maanden weer aan het werk te gaan. Het percentage steeg zelfs tot 72% toen ze 4 maanden later werden gebeld voor een follow-up (Joseph & Greenberg, 2001).

Het punt hier is dit: praten met iemand, journaling, of gewoon je gevoelens op papier zetten kan de gevoelens van pijn en/of hopeloosheid na het ervaren van teleurstelling verminderen.

3. Blijf niet stilstaan bij wat had kunnen zijn

Waarschijnlijk heb je je wel eens voorgesteld hoe geweldig het zou zijn als je die promotie zou krijgen, de beste van je klas zou worden of de loterij zou winnen. Dus als de dingen niet zo lopen als je je had voorgesteld, vraag je je misschien af wat er had kunnen gebeuren als de dingen een beetje anders waren – als je sneller antwoordde, als je wat harder studeerde of als je wat meer geluk had. Maar de waarheid is dat hoe meer je stilstaat en herkauwt over je teleurstelling, hoe moeilijker het is om het los te laten. Het kan niet alleen je vermogen om je te concentreren verstoren, maar ook voorkomen dat je vooruit komt.

4. Wees aardig voor jezelf na een teleurstelling

Misschien had het bedrijf dat je afwees iemand nodig met heel andere vaardigheden. Misschien is de persoon op wie je verliefd werd verliefd op iemand anders. Of misschien zullen je ouders je gekozen levenspad nooit accepteren.

Ongeacht de situatie is het belangrijk om een zelfcompassievolle houding aan te nemen. Wees aardig voor jezelf. Beoordeel jezelf niet te streng – niemand is perfect. Leg de lat niet te hoog voor jezelf. En het belangrijkste: vergelijk jezelf niet met anderen. Als je dat wel doet, schaadt dat je zelfvertrouwen en je eigenwaarde. Jouw pad is van jou en dat is oké.

5. Geef jezelf wat krediet na een teleurstelling

Er kunnen dagen zijn waarop je gewoon niet alles kunt afmaken wat je wilt of bereiken wat je hoopt te bereiken. Zo gaat dat in het leven; het gooit taken en obstakels willekeurig naar je toe. Vaak leidt het je aandacht af van je doel. Fouten maken kan en mag. Vergeef jezelf voor de fouten die je hebt gemaakt en leer ervan in plaats van ze boven je hoofd te houden.

6. Zet dingen in perspectief na een teleurstelling

Veel van ons kijken terug op gebeurtenissen die nu triviaal lijken. We kunnen ons zelfs afvragen waarom we zo bezorgd of overstuur waren over iets dat achteraf gezien niet zo vreselijk was als we aanvankelijk dachten.

Vraag jezelf het volgende af: hoe denk je over een week, een maand of een jaar over je situatie? Als je gelooft dat je gevoelens van teleurstelling uiteindelijk zullen verdwijnen – dat ook dit voorbij zal gaan – dan ben je al op weg om er overheen te komen. Dus in plaats van de gebeurtenis die je net hebt meegemaakt te beoordelen als een regelrechte ramp die je leven voor altijd zal verpesten, probeer het te zien als een louter ongemak.

7. Zoek naar de zilveren rand na een teleurstelling

Probeer altijd een teken van hoop of een positief aspect te vinden in je anders negatieve situatie. De wereld is niet zwart-wit, dus probeer op zoek te gaan naar het grijs. Ook al voel je je nu misschien ongelukkig, probeer de situatie te zien als een kans om te leren of als een onderdeel van het opgroeien.

Chet Baker zong in zijn Pacific Jazz album uit 1956: “Onthoud, ergens schijnt de zon, dus het juiste om te doen is om hem voor jou te laten schijnen.” Met dit in gedachten, neem je teleurstelling als een kans om te stoppen, te evalueren en je gedachten te herstructureren. Het is geen slecht leven; gewoon een slecht moment.

8. Kijk vooruit na een teleurstelling

Het mooie van het leven is dat er altijd morgen is om naar uit te kijken. Als een gebeurtenis je teleurstelling brengt, betekent dat niet dat je er voor altijd voor terug moet deinzen. Als je het kunt, probeer het dan opnieuw. Identificeer je volgende kans en werk eraan om die te bereiken.

In de woorden van voormalig profvoetballer Jamie Redknapp: “Het heeft geen zin om terug te kijken en te zeggen dat ik pech had.” Een manier om over teleurstellingen heen te komen is om altijd vooruit te kijken.

9. Probeer een andere aanpak na een teleurstelling

“Als we ons stagneren en geen vertrouwen hebben, is het veel gemakkelijker om de slechte kanten van het leven te zien,” schreef ondernemer Melyssa Griffin. “Begin klein. Herinner jezelf aan alle geweldige dingen die je kunt bereiken.”

Met andere woorden, als wat je doet niet werkt, is het misschien tijd om een ander spelplan te maken. Zie het als een kans om je geest te beheersen en meer positiviteit in je leven te brengen.

Als je partner bijvoorbeeld niet verandert of niet aan je behoeften voldoet, is het misschien beter om je in plaats daarvan op je eigen geluk te richten. Als je kwalificaties niet voldoen aan de meerderheid van de bedrijven waar je probeert te solliciteren, kun je je misschien beter richten op het ontwikkelen van nieuwe levensvaardigheden. Soms moet je uit je comfortzone stappen om te krijgen wat je wilt. Ja, het kan soms eng zijn, maar dit is hoe je verandert.

10. Gebruik humor als copingmechanisme na een teleurstelling

Door humor te vinden in een situatie kun je een stapje terug doen en de dingen helderder zien. Lachen is als diep ademhalen en alles weer met beide benen op de grond zetten. Omring jezelf met mensen die je aan het lachen maken. Kijk naar grappige programma’s en films, lees grappige boeken en doe mee aan vrolijke afspraken. Dit kan je gedachten afleiden van de teleurstelling die je voelt en het makkelijker maken om ermee om te gaan.

Ook interessant

Wat is een NAD Supplement?

Wat is een NAD Supplement?

De zoektocht naar de fontein van de eeuwige jeugd is al eeuwenlang gaande. Tegenwoordig claimen wetenschappers dat het NAD supplement misschien wel die felbegeerde bron van jeugdigheid en vitaliteit is. Maar wat is NAD precies, en kan dit supplement echt wonderen...

Waarom Creatine Bestellen voor Je Fitness Routine?

Waarom Creatine Bestellen voor Je Fitness Routine?

Creatine is een van de meest populaire en effectieve supplementen in de sport voedingsindustrie, vooral onder atleten en fitness liefhebbers die streven naar verbetering in kracht, uithoudingsvermogen en spiermassa. Dit artikel bespreekt waarom het toevoegen van...

Hoe koop je een goede Multivitamine?

Hoe koop je een goede Multivitamine?

Iedereen weet dat het belangrijk is om dagelijks voldoende groente en fruit te eten voor een goede gezondheid. Naast een gezonde, gevarieerde voeding is het ook essentieel om genoeg te bewegen en te ontspannen. Toch zijn er momenten waarop je wel wat extra...

Promotieartikelen bedrukken: waar houd je rekening mee?

Promotieartikelen bedrukken: waar houd je rekening mee?

Sta je binnenkort met je bedrijf op een beurs? Dan wil je misschien iets meenemen om uit te delen aan bezoekers van je stand. Pennen, aanstekers of andere promotieartikelen zijn hier geschikt voor. Je kunt deze ‘kaal’ uitdelen, maar het is beter om ze te bedrukken....

Is een Halslift de juiste Keuze voor jou?

Is een Halslift de juiste Keuze voor jou?

Een halslift is een steeds populairdere cosmetische ingreep die je kan helpen om er jonger uit te zien door de huid en spieren in je hals strakker te maken. Als je last hebt van een slappe huid of hangende spieren in de hals, kan een halslift uitkomst bieden. Dr...