cyber crime
Praktische tips om je Kleine Bedrijf te Beschermen tegen Cybercriminaliteit 

Grote bedrijven investeren doorgaans veel tijd en geld in cybersecurity en dat is ook logisch. Ze lopen over het algemeen meer risico dan kleine bedrijven en daarom is het een groot aandachtspunt en natuurlijk ook kostenpost.

Eigenaren van kleine bedrijven, denk aan zzp’ers of eenmanszaken met weinig personeelsleden, zijn soms in de veronderstelling dat ze niet veel tijd aan cybersecurity hoeven te besteden. Dit is toch een misvatting, want ook kleine bedrijven zijn kwetsbaar. Maar hoe bescherm je een klein bedrijf dan tegen cybercriminaliteit?

Investeren in cloud hosting

laptop computer on glass-top table

Ook kleine bedrijven hebben een goede website nodig en om die reden kan het interessant zijn om te investeren in cloud hosting. Cloud hosting is niet alleen schaalbaar en betrouwbaar, maar tegelijkertijd ook veilig. Goede cloud hosting biedt namelijk ingebouwde beveiliging, zodat je bedrijfsactiviteiten veilig kunt uitvoeren .

Software-updates direct uitvoeren

Je gebruikt ongetwijfeld software binnen je kleine onderneming, maar misschien niet elke dag. Een boekhoudpakket gebruik je als klein bedrijf bijvoorbeeld voor het opmaken van facturen en het invullen van de belastingaangiftes.

Vergeet echter niet om alle software-updates zo snel mogelijk uit te voeren. Met een softwareupdate krijg je niet alleen nieuwe features, maar tegelijkertijd worden beveiligingslekken dan ook opgelost. Slimme hackers sporen met automatische tools veiligheidslekken snel op en dat kan verstrekkende gevolgen voor je bedrijf hebben. Veel software update zichzelf tegenwoordig overigens automatisch, maar toch is het verstandig om alles goed in de gaten te houden.

Verhoog het veiligheidsbewustzijn

five person by table watching turned on white iMac

Je kunt geweldige veiligheidssoftware hebben, maar je werkt binnen een bedrijf nog steeds met mensen en die kunnen natuurlijk fouten maken. Werknemers met weinig IT-ervaring klikken bijvoorbeeld op een verkeerde link in de mail of ze maken te eenvoudige wachtwoorden.

Het is belangrijk om binnen je onderneming iedereen bewust te maken van het belang van veiligheid. Dit kan gaan om simpele zaken. Zoals het bedenken van ingewikkelde wachtwoorden. Of vertellen dat ze die met enige regelmaat moeten veranderen. Ook is het handig om algemene richtlijnen op te stellen.

Andere tips

In de voorgaande alinea’s hebben we je van enkele belangrijke tips voorzien, maar natuurlijk zijn er nog meer zaken waar je aan kunt denken. Investeer bijvoorbeeld in een goede firewall. Een betaalde firewall is doorgaans beter dan een gratis firewall. Die firewall beschermt je bedrijf tegen virussen, ransomware, cyberaanvallen en nog veel meer.

Heb je zelf weinig verstand van de IT? Dan is het ook geen slecht idee om je IT-systemen regelmatig te laten controleren door een specialist. Die kan lekken opsporen en ook tips geven.

Al met al is het, ook voor kleine bedrijven, raadzaam om te investeren in de veiligheid van je onderneming. In dit artikel hebben we uitgelegd waarom dit nodig is en wat je zoal kunt doen.

Ook interessant

Hoe Google Meekijkt op jouw Android Telefoon

Hoe Google Meekijkt op jouw Android Telefoon

In het digitale tijdperk zijn smartphones onmisbaar geworden. Met meer dan negen miljoen Nederlanders die een Android-smartphone gebruiken, is het de norm geworden om constant verbonden te zijn. Maar heb je je ooit afgevraagd wat de kosten zijn van deze constante...

5 Redenen om over te stappen naar Draadloos Opladen

5 Redenen om over te stappen naar Draadloos Opladen

Tegenwoordig ondersteunen de meeste smartphones het innovatieve draadloos opladen op basis van Qi. Het is zelfs een standaardvoorziening voor bijna alle bekende telefoons. Hoewel gemak het belangrijkste voordeel is waar gebruikers aan denken als ze draadloos opladen,...

Heeft de Apple Watch 8 een Screenprotector nodig?

Heeft de Apple Watch 8 een Screenprotector nodig?

Het beeldscherm van de Apple Watch Series 8 wordt beschermd door saffierkristal of Ion-X glas, afhankelijk van de variant, maar heb je voor beide versies een screenprotector nodig? De Apple Watch Series 8 werd uitgebracht om tussen de duurdere Apple Watch Ultra en de...

5 Redenen waarom je Bedrijf snelle Internet nodig heeft

5 Redenen waarom je Bedrijf snelle Internet nodig heeft

Het moderne bedrijfsleven is sterk afhankelijk van een stabiele, snelle internetverbinding, maar je klanten ook. Het is niet de vraag of je wel of niet een goed internetplan in je bedrijf moet hebben, het is de vraag of de tijd is gekomen om je internetverbinding te...

Internetkabels Afschermen met een Serverkast of Server Rack

Internetkabels Afschermen met een Serverkast of Server Rack

Bedrijven werken steeds meer online. Om een gestroomlijnde dienstverlening te kunnen bieden, heb je steeds vaker toegang tot het internet nodig. Zeker grotere bedrijven hebben veel medewerkers die via een computer of laptop aangesloten worden op het internet. Hiervoor...

Hoe FinTech Innovaties Het Bankwezen Heruitvinden

Hoe FinTech Innovaties Het Bankwezen Heruitvinden

In de afgelopen jaren heeft financiële technologie, ook wel FinTech, een ongekende groei doorgemaakt, waarbij het fundamenteel de manier waarop we bankieren verandert. Deze innovaties bieden niet alleen nieuwe mogelijkheden voor veiligheid en efficiëntie, maar maken...